2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A boszorkányüldözéseket elítélő állásfoglalást szavazott meg a katalán parlament

Katalónia volt az egyik első olyan régió Európában, ahol boszorkányperek indultak

2022. január 28. - emTV.hu

A tizenötödik és tizennyolcadik század közötti boszorkányüldözéseket elítélő állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel a katalán autonóm parlament szerdai ülésén Barcelonában. Az elfogadott határozat a történelmi emlékezet helyreállítását, a boszorkányság vádjával igazságtalanul bíróság elé állított és kivégzett több száz nő rehabilitálását célozza.

witch-3202467_1280.jpg

A dokumentum felszólítja az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül utcajegyzékeiket, és "történelmi jóvátételként" közterületek viseljék olyanok nevét, akik ennek a "nőellenes üldözésnek az áldozatai" lettek.

A katalán parlament döntésével szorgalmazza egy akadémiai tanulmány elkészítését is, amely "a nemi szempontok figyelembevételével" vizsgálja a boszorkányüldözéseket.

Az állásfoglalás a Sapiens tudományos folyóirat által "Nem boszorkányok voltak, nők voltak" címmel indított kampány nyomán született meg.

Katalónia volt az egyik első olyan régió Európában, ahol boszorkányperek indultak, 1424-ben itt fogadtak el először olyan törvény, amelyben bűncselekménynek minősítették a boszorkányságot, azonban a büntetés nem máglyahalál, hanem akasztás volt.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció / Pixabay

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1216848910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása