2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Volt mérnöke tett panaszt a SpaceX ellen

Áll a bál Elon Musk cégei körül, sorra esnek ki a csontvázak

2022. december 02. - emTV.hu

Az Elon Musk által vezetett SpaceX egy volt mérnöke életkor szerinti diszkriminációs panaszt nyújtott be a cég ellen Washington államban, azt állítva, hogy többször is kihagyták különböző lehetőségekből fiatalabb, kevésbé tapasztalt kollégák javára, és megtorlásnak vetették alá, amikor panaszt tett a cég humánerőforrás osztályán és operatív igazgatójánál – írja tudományos rovatában a The Guradian.

spacex.jpg

John Johnson a SpaceX korábbi fő optikai gyártómérnökét 2018-ban 58 éves korában vették fel, most azt mondja, hogy megfosztották feladatkörétől, miután egy, a munkájával kapcsolatos incidens miatt hátműtéten esett át – derül ki a lap által átnézett nyilatkozatból. Ezeket a feladatokat ezután "fiatalabb, kevésbé képzett mérnököknek osztották ki, akik közül soknak a betanításáért én voltam felelős" – áll a panaszban.

Washington állam emberi jogi bizottsága megerősítette, hogy az eskü alatt tett nyilatkozatot benyújtották az ügynökséghez. Veena Dubal, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem jogi karának professzora szerint minden munkavállalói diszkriminációs panaszt először egy állami ügynökséghez kell benyújtani, mielőtt valaki pert indíthatna. Ebben az esetben Johnson arra kéri az ügynökséget, hogy vizsgálja ki az állításait, majd ezt követően dönthet úgy, hogy vádat emel a vállalat ellen, ha az megsérti a törvényeket. Alternatívaként az ügynökség dönthet úgy is, hogy szélesebb körű vizsgálatot folytat, ha Johnson állításairól kiderül, hogy azok a SpaceX-nél tapasztalható diszkrimináció egy nagyobb mintájának részét képezik.

A SpaceX a cikk megjelenéséig nem válaszolt a megkeresésre.

Johnson további részleteket közölt tapasztalatairól egy szerdán közzétett esszében a Lioness nevű weboldalon

"Nagy meglepetéssel figyeltem a Twitter átvételéről szóló közelmúltbeli híreket" – írja Johnson. "Elon Musk egyik másik cégének alkalmazottja voltam... Ahogy belépünk ebbe az új korszakba, amikor gazdag iparmágnások veszik át a legnagyobb technológiai cégek irányítását, úgy érzem, kénytelen vagyok elmondani a történetemet".

Azt írja, hogy panaszt tett a HR-esnél, valamint a SpaceX COO-nál, Gwynne Shotwellnél. Egy januári e-mailben, amelyet a The Guardian is átnézett, Johnson azt írta Shotwellnek, hogy úgy érzi, hogy "a SpaceX-en belül a korával kapcsolatos megítélés miatt korlátozva van a siker és az előrelépés lehetősége". Shotwell válaszában sajnálatát fejezte ki, hogy Johnson ezt tapasztalja. "Megígérhetem azonban, hogy ezt helyre fogjuk hozni" – írta Shotwell.

Februárban azonban Johnson azt mondta, hogy a HR-esek arról értesítették, hogy a "megváltozott piaci körülmények" miatt már nincs szükség a munkájára. Johnson választhatott, hogy "vagy elhagyja a vállalatot, vagy a szakterületén kívüli feladatokat vállal".

Néhány hónappal később, miután az igazgatója és egy másik mérnök többször is megkérdőjelezte a képességeit, Johnson elhagyta a vállalatot. "A folyamatos életkori diszkrimináció, a zaklatás és az ellenséges légkör miatt, amelyet a HR nem tudott kielégítően kezelni, úgy éreztem, nincs más választásom, mint felmondani"– írta a nyilatkozatában.

A történet alig néhány héttel azután robbant ki, hogy a SpaceX egykori alkalmazottainak egy csoportja tisztességtelen munkaügyi gyakorlatra vonatkozó panaszt nyújtott be a Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Tanácsához, azt állítva, hogy azért rúgták ki őket, mert nyíltan kritizálták Elon Muskot. Ez is csatlakozik a Musk tulajdonában lévő vagy általa vezetett vállalatoknál dolgozók irányításával és bánásmódjával kapcsolatos munkaügyi viták kavalkádjához. A Twitternél legalább három pert nyújtottak be a teljes munkaidőben dolgozók és a vállalkozók, valamint a fogyatékkal élő alkalmazottak nevében a tömeges elbocsátások és Musk ultimátuma miatt, amely szerint a dolgozóknak be kell menniük az irodába, és magas intenzitással hosszú órákat kell dolgozniuk, vagy fel kell mondaniuk. Ezen a ponton a The Guardian emlékeztet rá, hogy Musk alig több mint egy hónapja a Twitter tulajdonosa.

A Teslánál is különböző munkaügyi vitákat indítottak a dolgozók, köztük egy pert, amelyben azt állítják, hogy tizenöt fekete bőrű volt vagy jelenlegi Tesla-alkalmazottat faji bántalmazásnak vetettek alá. Egy Tesla-részvényes júniusban szintén beperelte a vállalatot, azzal vádolva az elektromos járműgyártót, hogy elmulasztotta kezelni az ellenséges és diszkriminatív munkahelyi környezetre vonatkozó panaszokat.

Johnson elmondta, hogy a belső panaszok benyújtására a SpaceX egy korábbi mérnöke, Ashley Kosak inspirálta, aki nyilvánosan beszélt a vállalatnál tapasztalt zaklatásról.

A foglalkoztatási diszkriminációs ügyeket köztudottan nehéz bizonyítani, mondta Dubal, és mivel Johnson felmondott, és nem rúgták ki, nem biztos, hogy könnyen be tudja bizonyítani, hogy a vállalat védett identitása alapján lépett fel ellene. Mindazonáltal ez még mindig egy jelentős ügy, érvelt. "A társadalmi változás szempontjából nagyon fontos, hogy van ez a felismerés, és hogy remélhetőleg lendületet kaphat a cégen belüli gyakorlat megváltoztatására" – mondta Dubal.

"Elég ritka, hogy bárki, még kevésbé egy magasan képzett munkavállaló egy átvilágított technológiai piacon, előálljon, és azt mondja: »ilyen diszkriminációt tapasztaltam«" – mondta. "Ennek részben az az oka, hogy nem veszik fel őket újra. Ami szerintem itt igazán értékes, az az, hogy legalább egy ember tapasztalataiba betekintést nyerhetünk egy Musk-tulajdonban lévő cégnél".

A felmondását megelőző hónapokban Johnson azt írta, hogy bár teljesítményértékelései "következetesen szilárdak" voltak, és egy ponton dicsérték, hogy "nagyjából egyedül" felállított egy teljes optikai ellátási láncot, két projectjét a 2020. februári műtétje előtt a tudta nélkül átcsoportosították kevésbé tapasztalt mérnökökhöz. Elmondása szerint csak néhány napot hagyott ki a munkából.

Állítása szerint ez a minta folytatódott, és 2020 közepére a munkaköri feladatainak több mint felét véglegesen áthelyezték. Egy alkalommal, amikor Johnson érdeklődött, hogy miért egy másik mérnököt jelöltek ki az árnyékolására, azt mondta, hogy a vezetője azt mondta neki, hogy azért, mert "nyugdíjba mehet vagy meghalhat".

"Azt válaszoltam, hogy az életkorom biztosan nem lehet törvényes indok egy munkakörbe való beosztásra" – írta Johnson az esszéjében. A menedzser jelentette a HR-nek, de "semmit sem tettek a helyzetem orvoslására vagy a munkaköri feladataim helyreállítására; és néhány hónappal később ezt a Starlink menedzsert előléptették" – írta Johnson.

emTV.hu // The Guardian // címlapképünk illusztráció / Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4917992204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása