2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Így küzdenek az amerikaiak a klímaváltozás ellen

Film készült a nem mindennapi összefogásról

2018. december 11. - emTV.hu

Miután Donald Trump elkezdett kihátrálni a klímaegyezményből, az amerikai nagyvárosok és tagállamok vezetői saját kezükbe vették az ügyet, és mindent megtesznek azért, hogy az Egyesült Államok ne térjen le a zöld útról. Ezt mutatja be a NatGeo új dokumentumfilmje.

parizstol_pittsburgig_2.jpg

A klímaváltozás hatásait már a saját bőrünkön tapasztaljuk, így ha le akarjuk lassítani a folyamatot, azonnal cselekednünk kell. A National Geographic Párizstól Pittsburgig című dokumentumfilmje erre a tényre hoz elgondolkodtató bizonyítékokat: többek közt megmutatja, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van az USA különböző tájaira és emberi közösségeire, valamint hogy azok, akik már felismerték a bajt és felelősséget éreznek a jövő iránt, miként harcolnak a klímakatasztrófa elkerüléséért. A téma időszerűségéhez nem fér kétség: az Egyesült Államokban jelenleg is heves vita zajlik az ország hosszú távú energiastratégiájáról, miután Donald Trump elnök bejelentette, hogy az USA kilép a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből.

A Párizstól Pittsburgig az Oscar- és Emmy-díjas RadicalMedia, valamint a Bloomberg Philanthropies közös alkotása. A National Geographic tévécsatornán százhetvenkét országban bemutatásra kerülő műsor kendőzetlenül elénk tárja a globális felmelegedéssel kapcsolatos folyamatok és katasztrófák társadalmi és gazdasági hatásait, valamint bemutat olyan államokat, nagyvárosokat és cégeket, melyek vezetése – szövetségi szintű klímastratégia és elköteleződés hiányában – a saját kezébe vette a dolgok irányítását. A klímatudatosságra az egyik legjobb példa a korábban ezer szállal a szénhez kötődő Pittsburgh, melynek polgármestere, Bill Peduto, átfogó harcot hirdetett a széndioxid-kibocsátás csökkentéséért, és kiállt a klímaváltozás elleni küzdelem folytatása mellett, amikor Donald Trump elnök bejelentette az USA kilépését a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből. A film további jó példákat hoz a fenntartható fejlődésre és a szénlábnyom csökkentésére Puerto Ricoból, Kaliforniából, Iowából, Floridából és New Jersey-ből.

"Az amerikaiak elkötelezettek a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény betartása mellett akár Washington segítségével, akár anélkül"

– nyilatkozta Michael R. Bloomberg környezetvédelmi aktivista, a Bloomberg Philanthropies alapítója, New York City 2002 és 2013 közötti polgármestere.

"A Párizstól Pittsburgig című dokumentumfilm szemléletesen megmutatja, hogy az emberek és közösségek országszerte milyen sokféle módon harcolnak a klímaváltozás káros egészségi és gazdasági hatásai ellen."

Közvetlenül az után, hogy Donald Trump bejelentette az USA kilépését a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből, Bloomberg ígéretet tett az űr kitöltésére. Jerry Brown kaliforniai kormányzóval stratégiát dolgoztak ki az ország az egyezményen belül tartására, melynek keretében rendszeresen emissziós jelentéseket küldenek az ENSZ-nek. A Bloomberg Philanthropies ezen felül több mint 260 millió dollárt ajánlott fel a tiszta energiákra való átállás, és ezen keresztül a klímaváltozás elleni harc előmozdítására.

Párizstól Pittsburgig premier
december 12. szerda 22:30
National Geographic

emTV.hu // National Geographic

donate_680x50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr714469450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása