2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek olvadnak

2018. december 12. - emTV.hu

Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Az Antarktika nagyjából kétharmadát kitevő kelet-antarktiszi régióról eddig úgy vélték a kutatók, hogy ezt a térséget kevésbé fenyegetik azok a drasztikus változások, amelyek a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget sérülékeny jégtakaróit sújtják.

A műholdas felvételek tanúsága szerint azonban a kelet-antarktiszi partvonal nagyjából egynyolcad részén vékonyodnak a gleccserek és nagyobb sebességgel mozognak – írja a BBC hírportálja. A szakemberek szerint ha ez a folyamat nem változik, az a jövőben hatással lesz a globális tengerszintre. Az Antarktika ezen régiójának vízgyűjtő medencéiben elegendő jég van ahhoz, hogy huszonnyolc méterrel megnövelje a globális tengerszintet, amennyiben teljesen elolvad.

Catherine Walker, a NASA Goddard Űrközpontjának gleccserkutatója az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) őszi találkozóján ismertette az eredményeit Washingtonban. A szakember szerint azt már korábban megállapították, hogy a kelet-antarktiszi Totten-gleccser olvadni kezdett, feltehetőleg az óceán mélyéről feljövő melegebb vizek hatására. A műholdas felvételekből most az is egyértelműen kiderült, hogy a Totten szomszédságában lévő gleccserek is olvadni kezdtek.

A legjelentősebb jégveszteséget a Vincennes-öböl területén észlelték, ahol 2008 óta csaknem három méterrel csökkent a gleccserek magassága és nagyjából három százalékkal nőtt a sebességük. Ezen jégárak esetében is a változékony tengeri jég és a széljárás miatt a felszínre kerülő meleg óceánvíz számlájára írható az olvadás.

emTV.hu // MTI

donate_680x50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr514473000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása