2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Láthatóak a leszállás nyomai a Hajabusza-2 űrszondának a Ryugu kisbolygóról készült felvételén

2019. február 26. - emTV.hu

Sötét folt formájában láthatóak a Hajabusza-2 leszállásának nyomai az űrszondának a Ryugu kisbolygóról készült felvételén. A Japán Űrügynökség (JAXA) felvétele az első vizuális bizonyítéka annak, hogy a pénteki leszállás a kisbolygón a terveknek megfelelően haladt.

Az elszíneződést az űrszonda fúvócsövei által kirobbantott talajtörmelék vagy a felszínre kilőtt tantál sörét okozhatta – írja a BBC.com. A landolás helyét egy hat méter átmérőjű körzetben jelölték ki az eredetileg tervezett mintegy száz méteres átmérőjű térség helyett, emiatt a vártnál jóval bonyolultabb volt a művelet.

A mindössze néhány másodperces landolás során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és háromszázméter per másodperces sebességgel tantál sörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy felverjen por- és kőzetszemcséket, amelyeket a mintagyűjtő csővel begyűjt és elküld a Földre. A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójára, az aszteroida felszínétől mintegy húsz kilométeres magasságra. A pénteki mintagyűjtés az első a Hajabusza-2 számára tervezett három ilyen landolás közül.

A japán űrkutatási hivatal októberben néhány hónappal elhalasztotta az űrszonda landolását, mert a kisbolygó felszíne a vártnál göröngyösebb, és nehéz volt megfelelő leszállóhelyet találni. A hosszú halasztás másik oka az volt, hogy novemberben és decemberben megszűnt a kapcsolat a Hajabusza-2-vel, mert a Nap túloldalán volt.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba. A roverek felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

A szakemberek szerint a C-típusú Ryugu kisbolygó a Naprendszer kialakulásának hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.

emTV.hu // MTI

banner_llaxis.jpg/donate_llaxis.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4514654119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása