2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Luna-3, avagy hogy fényképezték le a szovjetek hatvan éve a Hold túloldalát - a CIA filmjére?

Sokolébresztő #64

2019. október 11. - Sokolébresztő

A Tilos rádióban futó Sokolébresztő című műsorunk mostantól új időpontban, minden második hétfőn kilenc órától jelentkezik. Első hétfői adásunk időzítése rögtön tökéletesre sikerült: aznap, október 7-én ünnepeltük a Hold túlsó oldalát elsőként lefényképező Luna-3 repülésének hatvanadik évfordulóját. Werner Norbert barátommal (a Forró Univerzum Lendület Kutatócsoport vezetőjével) alaposan utánaolvastunk a négyszáz kilós űreszköz történetének, s elképesztő fordulatokra bukkantunk. Mit keresett egy lezuhant szupertitkos amerikai kémballon fényképezőgépéből kiszerelt film egy 1959-es szovjet holdszondán? És hogyan eshetett meg, hogy a felbocsájtásra előkészített Luna-3 kameráján kishíján rajta maradt a kupak? Ezek és hasonló őrült sztorik kerültek terítékre az adásban, s persze nem feledkeztünk meg az űrkutatás aktuális híreiről sem.

luna-3_memorial_museum_of_astronautics.JPG

Az adást emitt hallgathatjátok vissza. Ja, és ha valakinek van egy jó ötlete a műsor új nevére (amely jobban passzolna a reggel kilences idősávhoz, mint az "ébresztő"), ne tartsa magában! :)

emTV.hu

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6315212976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása