2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A sárkány, a milliárdos meg a politika: a Crew Dragon első repülése

Sokolébresztő #81

2020. június 04. - Sokolébresztő

A hétfői Sokolébresztőben mi másról is beszélhettünk volna állandó szakértő barátommal Werner Norbival, mint az időközben Endeavour (törekvés) névre keresztelt Crew Dragon űrhajóról, mellyel 2020. május 30-án egy valóban új korszak kezdődött az emberes űrtevékenységben. A SpaceX által kifejlesztett, de a NASA által megrendelt és felügyelt új játékszer minden idők első orbitális "magánűrhajója", startja pedig majdnem kilenc év után az első alkalom, hogy amerikai űrhajósok nem orosz Szojuzokon indulnak el az űrbe, hanem "tisztességes, hazai fejlesztésű" járművel.

dragon.jpg

Természetesen mi is megnéztük Doug Hurley, Bob Behnken és egy műanyag játéksárkány felszállását és az azt megelőző előkészületeket  utóbbiakat kétszer is, hiszen a startot eredetileg múlt szerdára tűzték ki, amikor a legutóbbi Parallaxis Podcastet is felvettük, csak aztán az időjárás közbeszólt. Ami tetszett: a hihetetlenül profi, teljesen zökkenőmentes indulás és dokkolás. Annyira el vagyunk kényeztetve a kifogástalan minőségű élő képekkel, hogy én például elővettem egy projektort, kivetítettem a nappali falára az összekapcsolódás adását jó nagyban és bömböltettem hozzá a Kék Duna keringőt, hogy teljes legyen az Űrodüsszeia-élmény.

Ha valaki tud olyan alkalomról, amikor egy új űrhajónak a legelső emberes útján minden ennyire tökéletesen, mindenféle gikszer nélkül zajlott, az jelezze kommentben. Mi ilyet még nem pipáltunk! Megőrülünk továbbá a SpaceX honlapján működő hardcore türelemjátékért, a teljesen realisztikus dokkolásszimulátorért, amit bárki kipróbálhat, ha bírja idegekkel és van néhány szabad órája. Vagy napja.

Ami viszont szerintünk bizony túl lett tolva: a reklám és a politika. Tudjuk jól, hogy a SpaceX-vezér Elon Muskot nem kell féltenünk, ha cégeinek keresztpromóciójáról van szó, hiszen arról az emberről beszélünk, akinek piros Tesla roadster sportkocsija jelenleg Naprendszerünk egyik mesterséges bolygója. De hogy még a starthoz is Tesla autókkal vigyék ki az űrhajósokat a sokkal praktikusabb buszozás helyett, az kicsit erőltetettnek tűnhetett. És igen, túlzásnak éreztük, hogy az USA alelnöke és elnöke, miután példátlan módon együtt tekintették meg az indítást a Kennedy Űrközpontból, nem röstellkedtek kihasználni a remek alkalmat és azon nyomban zsinórban öntömjénező beszédeket is tartottak a helyszínen a pályára állás után.

De akárhogy is: múlt hétvégén történelmet írtunk. Adásunk a Tilos Rádió archívumában hallgatható vissza. A magyar űrrepülés negyvenedik évfordulója tiszteletére létrehozott #Berci40 projektünk összes posztja és képe pedig megszerkesztett formában – közkívánatra – letölthető erről a helyről. 

emTV.hu // fotó: SpaceX

tudomany_es_fantasztikum_podcast.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8115739620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása