2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Magyar gammadetektor egy cseh műholdon: egy nemzetközi űrműszer-fejlesztés kalandos története

Sokolébresztő #87

2020. augusztus 27. - Sokolébresztő

A hétfői Sokolébresztőben végre-valahára sikerült a stúdióban egyesíteni az "állandó" szakértői csapatot, azaz Werner Norbert és Pál András kollégák is bejöttek a Tilos Rádió stúdiójába, hogy alaposan beszámoljanak az elmúlt heteik, hónapjaik eseményeiről. Barátaink az ezerrel pörgő világjárvány-megszorítások közepette megépítettek és alig két hete beszereltek egy Csehországban készült kisműholdba egy saját fejlesztésű detektort, mellyel a "rejtélyes" kozmikus gammafelvillanások nyomába eredhetnek majd.

muholdszereles_b.jpg

A VZLUSAT-2, borospalack-fadoboz méretű űreszköz a tervek szerint december végén indul majd a SpaceX egyik Falcon-9 rakétáján poláris pályára, de az ötlet, hogy a fedélzetre a magyar mérőeszköz is fölkerüljön februárban pattant ki a csehek fejéből. Vagyis a rendszerintegráció az első fölvetéstől a repülő példány elkészítéséig rekordsebességgel, alig több, mint fél év alatt zajlott le. Szakértőink elmeséltek sok érdekes részletet erről a kalandos projektről, például azt, hogy hogyan lehet egy műholdat úgy fölküldeni, hogy nincs még teljesen készen a fedélzeti szoftver (és hogy ez miért nem baj), vagy hogy miként vetette latba egy Budapesten dolgozó japán asztrofizikus origami-tudását a fejlesztés sikere érdekében. Az adás a Tilos Rádió archívumában hallgatható vissza.

emTV.hu // fotó: Werner Norbert

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr816177590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása