2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

2020. szeptember 21. - emTV.hu

A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy 45-48 ezer évvel ezelőtt a mai Olaszország északkeleti részén lévő Veneto régióban élt 11-12 éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

neanderthal-4731921_1280_1.jpg

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a venetói Berici-domboknál talált tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel. A szakemberek szerint a venetói lelőhely immár kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértéséhez.

"Ez apró fog óriási jelentőséggel bír"

– mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem professzora.

upper-canine-milk-tooth.jpg

Hozzátette:

"különösen, ha belegondolunk abba, hogy amikor ez a gyerek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel arrébb már jelen voltak a Homo Sapiens közösségei a mai Bulgária területén."

A leletek elemzése ugyan még mindig zajlik, de az előzetes eredmények alapján elmondható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek. A kutatók vadászatra és a nagy méretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen.

A döntően kovakőből készített eszközök azt mutatják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni és szisztematikusan kiaknázni a térségben elérhető nyersanyagokat – jegyezte meg Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem professzora.

emTV.hu // MTI // címlapképünk illusztráció, cikk-fotó: Journal of Human Evolution

tudomany_es_fantasztikum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2216207398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása