2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Nándi

2020. október 29. - emTV.hu

rnandi.jpg

Rezsabek Nándor

tudományos újságíró, környezetkutató
a Planetology.hu és a Rezsabek Nándor ScienceBlog szerkesztője, a Planetocast felelős szerkesztő-műsorvezeője
a Meteoritkráter Expedíció kutatási projekt főszervezője

Első találkozás: Az első kezdet 1980-ban, gyermekként, Farkas Bertalan űrrepülése. A félnyolcas híradó minden este kapcsolta a Szaljut űrállomást – ez örökre belém égett. Aztán 1985-ig minden infó felszívása az emberes és naprendszerbeli űrrepülésekről, mindeközben nagy bőszen LEGO űrállomást építgetve. A második kezdet 1995-ben, távcsöves bemutatón a fővárosi Uránia Csillagvizsgálóban. A Hold kráterei, a Mars korongja, a Jupiter felhői és holdrendszere meghatározták a jövőt. Amatőrcsillagászat, többszáz könyv befogadása, mindeközben egészen a változócsillag-észlelésekig elmerészkedve. A harmadik kezdet 2015-ben, amikor már sok tucat előadáson, többszáz újságcikken, saját könyveken, újság- és honlapos szerkesztői feladatokon, csillagászati csoportok, sőt egyesület vezetésén túl megtaláltam a saját hangom. A saját blogom, a bolygótudományi Planetology.hu portál, a Meteoritkráter Expedíció, előadói körútjaim, tagsága a Tudományos Újságírok Klubjában, a Magyar Meteoritikai Társaság tagozatvezetése, a mérnöki után másoddiplomás alkalmazott környezetkutatói képesítésem, Környezetbiztonsági Tanszéki munkám.

Kedvenc tudomány: Valamikor egyértelműen a történettudomány - ez élt utána tovább csillagászattörténeti cikkeimben és könyveimben. Aztán az örök szerelem, a csillagászat. De jó ideje már a földtudományok, valamint részben a környezettudomány, legfőképp pedig ezek szintézise, a planetológia.

Favoritok: Itthonról elsősorban és legfőképp Hédervári Péter, aztán (tényleg csak kiragadva) Almásy László, Juhász Árpád, Ponori Thewrewk Aurél, Széchenyi Zsigmond, Sztrókay Kálmán, Tasnádi Kubacska András, Zerinváry Szilárd. Külhonból Buzz Aldrin, Robert S. Dietz, Harold Masursky, Carl Sagan, Eugene Shoemaker, Antonín Rükl.

Hobbik: Mindenféle gyűjtőszenvedély - akár évtizedes időskálán. Jelenleg a jóval ezer tétel feletti természettudományos (csillagászati, földtudományi, környezettudományi) könyv- és folyóiratgyűjtemény, valamint a többszáz tételes meteorit-kőzet-ásvány-őslénytani kollekció preferálásával.

Zene: A metal klasszikusai, a Judas Priesten keresztül a Metallicán és Helloweenon át a Paradise Lostig. A progresszív rock, az Easten, Minin és Solaris-on át a Voivodig. Az atonális klasszikus zene, Bartók Béla és Ligeti György zsenialitásával.

Sci-fi: Szentségtörés, de a csapatban én vagyok a legkevésbé művelt ezen a téren. De megvannak a máig ható gyermekkori kedvencek, úgy mint a Szíriusz kapitány, de legfőképp Verne Gyula kötetei. A Kozmosz Fantasztikus Könyvek, mint egyedülálló sorozat. Sci-fi regényeinek többségét gyermekként nem értettem, de a borítók képei és színvilága belém ívódott. Örök és felülmúlhatatlan kedvenc a Televíziós mesék felnőtteknek egykor rettegéssel eltöltő, mai szemmel viccesnek ható, bluebox technikás sci-fi epizódjai. A legeslegnagyobb pedig nem más, mint személy szerint Pirx kapitány.

MŰSORAI
Parallaxis | 4. évad
Planetocast | 1. évad

 

fotó: Rezsabek Nándor

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5216263474
süti beállítások módosítása