2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kihirdették a Fornax asztrofotó versenyének győzteseit

Fornax Mounts Asztrofotó Verseny 2021

2022. március 03. - emTV.hu

A csillagászatieszköz fejlesztő és gyártó Fornax Mounts csapata bejelentette a 2021-es Fornax Mounts asztrofotó verseny nyerteseit. A zsűri közel ezer pályaműből választotta ki három kategória nyertes képeit, ezért a szervezők örömüket fejezték ki, hogy már a verseny első megrendezésekor ennyi kiváló minőségű fotó érkezett be.

fmac21_mukund_raguram.jpg

A fődíj és a Deep Sky (Mélyég) kategória győztese Mukund Raguram lett, az egyik zsűritag, Fényes Loránd pedig a következőkről mesélt:

 

"Ebbe a kategóriába érkezett a legtöbb pályamű a versenyre. A zsűri a végső képek kiválasztásakor figyelembe vette a választott téma egyediségét, a feldolgozás minőségét, a kompozíciót, de a végső kép elkészítéséhez használt felszerelést is. A feldolgozás minőségére és a nehéz témaválasztásra remek példa a kiváló első helyezett Van den Bergh 152-es fotója, míg az egész verseny személyes kedvencemet, a Gombát a zsűri a második helyezettnek választotta mind a magas minőség, mind a különleges látásmód és kompozíció miatt. A HFG1 egyértelműen a harmadik helyet kapta a nagyon nehéz témaválasztás és a jó feldolgozás miatt. A táncoló galaxisok nagyszerű részletességükkel elismerést érdemelnek, akárcsak az Elefántcsont-köd és a Félhold, amelyek kisebb távcsövekkel készültek. Gratulálunk minden nyertesnek."

fmac21_amirreza_kamkar.jpg

Az Asztrotájkép kategória nyertese a Tejútrendszer a baobab fák felett című fotójával Amirreza Kamkar lett. xAlex Conu, a kategóriára vonatkozóan a következő gondolatokat osztotta meg:

"Az asztrotájkép a tájkép és az asztrofotózás keveréke. Nem ez az asztrofotózás legtechnikásabb területe, de valószínűleg ez az, amely leginkább emlékeztet minket az Univerzummal való kapcsolatunkra. A földi és égi elemek kombinálásával az asztrotájképek az éjszakai égboltot mindannyiunk számára ismerős kontextusba helyezik, és lehetővé teszik számunkra, hogy visszaszerezzük az éjszakai égboltot, amely a fényszennyezés miatt sajnos eltűnt mindennapi életünkből. Ebben a kategóriában több száz kép érkezett hozzánk, de Amirreza fotója már az első válogatás során is kiemelkedő látványt nyújtott számomra. A fotón látható majomkenyérfák a görög mitológiában az eget és a földet egymástól távol tartó négy oszlopra emlékeztettek. Tetszik, ahogy ezek a fák mintha a Tejutat tartanák a táj fölött, még inkább hangsúlyozva a köztünk és az égbolt között lévő kapcsolatot."

fmac21_mohammad_ranjbaran.jpg

Mehmet Ergün a Naprendszer objektumai kategóriáról osztotta meg gondolatait, amelyet Mohammad Ranjbaran nyert meg a Szaturnusz és holdjai 78 éjszakai periódusa című fotójával.

"A Naprendszer objektumai kategória talán nem kínál annyi motívumot/tárgyat, mint a Mélyég, vagy az Asztrotájkép kategória, de sok részletes és kreatív kép közül lehetett választani ebben a kategóriában is. A válogatásnál nem csak az optikai szépséget néztük, hanem sokkal inkább az ötletet, a felhasznált felszerelést, a képfeldolgozást és természetesen a vizuális megjelenítést. A nyertes fotó, a »A Szaturnusz és holdjai 78 éjszakai periódusa« című kép nagyon meggyőzte a zsűrit. Az ötletet és a megvalósítást is nagyon sikeresnek találtuk. Nemcsak vizuálisan, hanem tudományosan is nagyon meggyőző. Nem volt könnyű kiválasztani a legjobb fotókat ennyi nagyszerű fotó közül, de azt hiszem, mindannyian a legjobb tudásunk szerint döntöttünk és a megfelelő fotókat választottuk ki. Gratulálok minden nyertesnek, és szeretnék egy nagyon nagy köszönetet mondani a hozzáértő zsűri csapatának és a Fornax Mounts-nak is."

Gratulálunk a nyerteseknek! A verseny további díjazottjait ezen az oldalon találod!

emTV.hu // OpenOnline Marketing Ügynökség // fotók: Fornax Mounts Astrophotography Competition

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8817769968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása