2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Norbert

2022. november 29. - emTV.hu

pic-barkoczi.jpg

Barkóczi Norbert

geográfus (MSc)
business analyst, digitális tartalomkészítő
a Parallaxis Univerzum felelős szerkesztője

Barkóczi Norbert vagyok. Geográfus mester diplomámat a Debreceni Egyetemen szereztem meg 2014-ben. PhD hallgató voltam a Természetföldrajzi és Geoinformatikai tanszéken, majd utána az IT szektorban helyezkedtem el. Jelenleg egy multicégnél dolgozom, mint üzleti elemző. Parallaxis podcastet 2019 óta hallgatok, már hamar megtetszett a műsor tudományos, mégis közérthető stílusa. A digitális tartalomkészítés több formáját kipróbáltam már korábban, így örültem a lehetőségnek, amikor csatlakozhattam a Parallaxis csapatához.

Első találkozás
Gyerekszobám plafonján foszforeszkáló csillagok és a Naprendszerünk bolygói (akkor még kilenc) világítottak esténként, így már egész kiskoromban megvolt az érdeklődésem tudományos témák iránt. Szüleimtől rendszeresen megkaptam a Tudás Fája soron következő részét, ami rövid időn belül teljes sort foglalt el a könyvespolcon. Mint sokunknál, nálam is a tudományos filmek és sorozatok jelentették a belépést, oly sok minden érdekes dolgot rejt a világunk, amire rácsodálkoztam. Lenyűgöztek az Univerzumban található hatalmas távolságok és az égitestek méretei. Egyszerre felfoghatatlan és félelmetes volt számomra. Tudományos és analitikus beállítottságom később is elkísért. Később egyetemi jelentkezésnél is egyértelmű volt számomra, hogy tudományos szakra – földrajz – fogok jelentkezni.

Kedvenc tudomány
Földrajzosként gyakran definiáljuk magunkat, mint több tudományterület határmezsgyéjén található – ékes szóval – interdiszciplináris tudomány. Ez azt is jelenti, hogy több tudományterület kaptunk rálátást, így nehéz a választás. Ha megvizsgáljuk az élőlényeket, akkor a biológia szabályaival találkozunk. Ha kicsit jobban megvizsgáljuk ezeket a folyamatokat, akkor rájövünk, hogy különböző kémiai folyamatok irányítják őket. Ha a kémiai folyamatok mögé tekintünk, akkor a fizika törvényeket ismerjük meg. És hogyan tudjuk leírni ezeket a törvényeket? Matematika által.

Favoritok
Nikola Tesla életművét kiemelkedőnek gondolom. Az elméleti fizikusok köréből sok nevet lehetne megemlíteni, a gondolkodásmódjuk nagy hatással volt rám. Magyar tudósok közül, akik nagy szerepet játszottak az atombomba megalkotásában Szilárd Leó és Teller Ede. Nagyon hasznosnak tartom a tudomány kommunikátorokat, akik szélesebb közönséggel is meg tudják ismertetni és szerettetni az amúgy igen bonyolult összefüggéseket (Carl Sagan, Bill Nye).

Hobbik
Digitális tartalomkészítés. Legyen szó rövidfilmről, hangulat videóról vagy rövid videós esszéről. Fesztivál videók készítése, utazós vlogok vagy podcast-ek. Bármi, amivel információt adhatok át másoknak remélhetőleg szórakoztató formában. Bár a kamera (vagy mikrofon) előtt is szoktam szerepelni, szeretem kipróbálni magam a kamera másik oldalán is.

Zene
Korai 2000-es évek metalcore és punk-rock érájában szocializálódtam, így minden jöhet, ami ebből az időszakból származik vagy közel áll hozzá. Mondjuk egy Parkway Drive, Five Finger Death Punch vagy Avenged Sevenfold bármikor jöhet. Ezek mellett a régebbi rock és metal klasszikusokat is szeretem, illetve a magyar alternatív zenében is megtalálom az ízlésemet. Sajnos kevés új zenét hallgatok inkább a régebbi jól ismert lemezek pörögnek a digitális lejátszóban.

Sci-fi
Szinte bármi jöhet. Gyerekként nagypapámnál rongyosra néztük a Star Wars eredeti trilógia VHS kazettáit. Utána jöttek később persze a folytatás trilógia részek. És a kapu kitárult. Számos filmet láttam, de továbbra sem tudom megunni ezt a műfajt. Kubricktól, John Carpenteren át, Nolanig bezárólag mindent szeretek. Legyen az egy teljesen új világ vagy egy meglévő továbbvezetése. Sorozatok terén nagy kedvencem a 2002-es Joss Whedon féle Firefly széria. Lehet AAA kategóriás látványfilm vagy fillérekből leforgatott egy helyszínen játszódó kamaradráma. Lényeg hogy beszippantson a sztori és az atmoszféra, illetve legyen a mű saját magához konzisztens.

MŰSORAI A PARALLAXIS UNIVERZUMBAN
Parallaxis Podcast
White Sam
Médiazabálók

 

fotó: Barkóczi Norbert tulajdona

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1217990856
süti beállítások módosítása