2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A tervezett időben ért földet az Orion űrhajó

Sikerrel zárult a NASA új Hold-programjának első felvonása

2022. december 12. - emTV.hu

A mexikói partok közelében keleti parti idő szerint 12 óra 40 perckor a Csendes-óceánba pottyanva tért vissza a Földre a NASA Orion űrkabinja, így a tervezett időben és helyen sikerrel zárult az amerikai nemzeti repülési és űrhajózási hivatal új Hold-programjának első felvonása.

orion_visszateres.png

A NASA Artemis nevű új Hold-programjának első ember nélküli repülése volt ez a küldetés, célja az űreszköz tesztelése volt egy jövőbeli, emberes utazás előkészítéseként. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajóval és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból.

Útja során az Orion Hold körüli pályára állt, az égitestet mintegy 130 kilométerre közelítette meg, illetve pályáján, a Holdtól annak távolabbi oldalán, mintegy 63 ezer kilométerre távolodott el, amellyel rekordot ért el, hiszen emberi utazásra tervezett űrhajó ilyen távolságban még nem járt a Földtől.

A repülés teljes költségvetése 4 milliárd dollár, azaz mintegy 1600 milliárd forint volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra emberek lépjenek a Hold felszínére.

Az Orion űrhajó visszatérésének napja egybeesik az utolsó holdmisszió, az Apollo-17 sikeres Holdra érkezésével: 1972. december 11-én lépett utoljára ember a Holdra, Eugen Cernan és Harrison Schmitt asztronauták személyében.

emTV.hu // az MTI közleménye alapján // címlapkép: NASA

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5818000022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása