Valószínűleg a Naprendszeren kívülről érkezett üstököst fedeztek fel

2019. szeptember 16. 10:00 - emTV

Egy feltehetőleg a Naprendszerünkön kívülről érkezett üstököst fedezett fel egy amatőr csillagász – jelentette be a Harvard Egyetem Kisbolygó-kutató központja (MPC), megjegyezve, hogy a 2017-ben azonosított Oumuamua után ez lehet a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Tovább
komment

Méhkaptárak és szemétszedés a Rómain

2019. szeptember 11. 15:50 - Ádám // emTV.hu

Mit tesz a környezetért a National Geographic?

A National Geographic százharmincegy éve kutatja és óvja bolygónkat, és célja a magas színvonalú ismeretterjesztés minden platformon – a magazinban, a könyvkiadványokban, a tévéműsorokban és az online felületeken egyaránt. Hisznek abban, hogy ha az emberek jobban megismerik és megértik világunkat, akkor nagyobb törődéssel és felelősséggel viseltetnek iránta. Szép gondolat, de a szavakon túl vajon mennyire környezettudatosak a NatGeo magyarországi munkatársai, illetve milyen kampányokat folytat itthon és világszerte a több mint százhetven országában jelen lévő médiatársaság, hogy ösztönözze az embereket a Föld természeti és kulturális értékeinek megóvására?

natgeo_szemetszedes_romai.JPG

Tovább
komment

Bűntények és a Nap leleplezése a világűrben

2019. szeptember 06. 18:10 - vinczemiki

Sokolébresztő #62

Kedd reggel Werner Norbert barátommal újra megfejtettük a Világegyetemet a Tilos rádióban. Terítékre kerültek például a Nap és Föld közé beállítandó "terítők", melyekkel talán megállítható a globális felmelegedés (vagy nem). Szót ejtettünk továbbá az éppen a mai napon - azaz magyar idő szerint péntek éjszaka - a Holdra leszállni készülő indiai holdszondáról, melynek leszállása élőben emitt lesz követhető az Indiai Űrügynökség (ISRO) jóvoltából. Emellett megemlékeztünk Anna M. kozmikus bűncselekményéről és Fjodor, az esetenként lövöldöző szovjet orosz humanoid robot űrbéli kalandjairól is. Hallgasd vissza nálunk az adást!

nap.jpg

Tovább
komment

Hugh Jackman a társadalom érzékenyítéséért kampányol

2019. szeptember 05. 16:30 - emTV

Világsztárok hívják fel a figyelmet a globális problémákra a NatGeo új sorozatában

Milyen eszközökkel lehet segíteni a nélkülözőkön? Hogyan lehetne megoldani Földünk környezeti és társadalmi problémáit? Miként teheti jobbá a világot egy aktivista, és egy sokmilliós rajongótáborral rendelkező celeb? A NatGeo Activate: Tégy a világért! című sorozatának célja a társadalom érzékenyítése világunk problémái iránt. A műsorban olyan hírességek is megszólalnak, mint Hugh Jackman, Pharrell Williams, Usher vagy Darren Criss.

hugh_jackman.jpg

Tovább
komment
Címkék: Hírek NatGeo

Az amerikai kormány szankciókat hozott az iráni Űrhajózási Hivatal ellen

2019. szeptember 04. 11:50 - emTV

Az amerikai kormány szankciókat hozott az iráni Űrhajózási Hivatal ellen – jelentette be keddi közleményében az amerikai külügyminisztérium. A tárca közleménye – amelyet Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője írt alá – azt állítja, hogy az iráni űrprogram Teherán ballisztikusrakéta-programjának leplezésére szolgál.

Tovább
komment

Röntgencsillagászat és szovjet mintahozás a Holdról

2019. augusztus 23. 18:56 - vinczemiki

Sokolébresztő #60 és #61

A Tilos rádióban jelentkező Sokolébresztő című műsorunk legutóbbi adásaiban az űrcsillagászat és a naprendszerkutatás történetében mélyedtünk el. Két hete Werner Norbert barátom kávézott velem, aki amúgy az izgalmasabbnál izgalmasabb felfedezéseket (pl. legutóbb ezt) publikáló Forró Univerzum Lendület-kutatócsoport vezetője. Az adásban a röntgencsillagászat történetén merengtünk annak apropóján, hogy húsz éve indult útjára minden idők legnagyobb felbontású röntgencsillagászati műholdja, a "röntgen-Hubble", vagyis a NASA Chandra űrobszervatóriuma. A projekt útja az 1970-es évek terveitől a megvalósulásig korántsem volt triviális, mi pedig alaposan végigbeszéltük a buktatókat. Szó esett arról is, hogy miért is kell egyáltalán az űrbe mennünk, ha az égboltról akarunk "röntgenképeket" készíteni, és hogy miért sokkal trükkösebb röntgensugarakat fókuszálni, mint mondjuk infravörös vagy rádióhullámokat.

20years.jpg

Tovább
komment

Holdséta, az emberiség kollektív élménye: nézd újra velünk!

2019. július 20. 07:25 - vinczemiki

Most hétvégén fél évszázada érkeztek először embertársaink egy idegen égitest felszínére. A Hold már sohasem lesz olyan, mint azelőtt, mikor elvágyódó költők énekelték meg fényét. A Hold világgá tágult: hegyekkel, völgyekkel, sziklákkal. A "hideg érem az égen" egy kézzel fogható hellyé vált, ráadásul mindannyiunk szeme előtt, élő adásban.

setaaholdon.JPG

Tovább
komment

Űrszemét, kisbolygók meg amit akartok

2019. július 06. 09:05 - vinczemiki

Sokolébresztő #57

A Sokolébresztő múlt kedd reggeli adásában a Tilos rádión (jó sok betelefonálóval) elkalandoztunk az űrszemetelés és következményei vidékére, megbeszéltük, hogyan és hogyan nem kell földsúroló kisbolygót, vagy épp Kuiper-objektumot felfedezni, és megemlékeztünk az Apollo-10 ötven év után újra megtalált holdkompjáról, a Naprendszerben kóborló Snoopyról.

apollo-10_snoopy.jpg

Tovább
komment

Gondolatok Akadémiáról, társadalomról és hatalomgyakorlásról

2019. július 03. 10:15 - Parallaxis Podcast

Megrendíthetetlen alapállásom, hogy mi emberek természetünktől fogva jóakaratúak és jóhiszeműek vagyunk. Sajnos azonban befolyásolhatóak is, vagyis lusták és bátortalanok ahhoz, hogy önálló véleményt alakítsunk ki fontos kérdésekről. Ehelyett készen, kényelmesen átveszünk politikai vagy üzleti érdekek szerint összeválogatott véleménycsomagokat, melyekben nagyon gyakran olyan elemek vannak akciósan egybepakolva, melyeknek az égadta világon nincsen semmi közük egymáshoz vagy bármilyen koherens világképhez.

Tovább
komment

Internet az űrből és Kuiper-objektum fedések megfigyelése a Mátrából

2019. május 28. 18:00 - vinczemiki

Sokolébresztő #55

A mai Sokolébresztőben Pál András kváziállandó csillagász szakértő barátunkkal beszéltük ki Elon Musk gigantikus műholdas internetszóró projektjét a StarLinket, illetve, hogy mennyire örülnek majd a csillagászok az alacsony Föld körüli pályán nyüzsgő laza 12000 db mozgó pöttynek. No és persze azt is megbeszéltük, hogy mi újság a Csillagászati Intézet háta táján, pl. a Kuiper-objektumokkal vagy épp a gammafelvillanás-kutató kisműholdakkal kapcsolatban.

sokol_55_kep.jpg

Tovább
komment