Feltérképezték a csendes-óceáni víz alatti atomrobbantás kráterét

2019. december 11. 18:00 - emTV

Visszatértek a tudósok a hetvenhárom évvel ezelőtti csendes-óceáni víz alatti atomkísérlet helyszínére, hogy feltérképezzék a tengerfenék sebeit. Az 1945. július 25-i kísérlet helyszíne a Bikini-atoll volt, ott hajtották végre az első víz alatti atomrobbantást – írta a BBC hírportálja. A kráter ma is látható, amint a robbantáskor a felszínen úszó hajók roncsai is.

Tovább
komment

A Zika-láz terjedését modellezték szegedi matematikusok

2019. december 11. 14:00 - emTV

Az elmúlt években komoly riadalmat okozó Zika-vírus járványos terjedését modellezték a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikusai, az erről szóló cikkük a napokban jelent meg rangos Scientific Reports folyóiratban – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább
komment

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

2019. december 11. 10:00 - emTV

Az unokák életben maradási aránya még magasabb volt, ha az orkanagymama már átesett a menopauzán – írta a BBC News a tanulmány alapján. A kutatás megállapításai rávilágítanak a menopauza rejtélyeire, köztük arra, hogy egyes fajok nőstényei miért élnek még hosszú ideig az után, hogy elveszették a reprodukciós képességüket. Ilyen fajból mindössze ötöt ismerünk: a kardszárnyú delfin vagy más néven orka, a rövidszárnyú gömbölyű fejű delfin, a beluga vagy fehér delfin, a narvál és az ember.

Tovább
komment

Működnek az új magyar zsebműholdak

2019. december 10. 10:55 - emTV

Az első jeleket egy japán rádióamatőr vette körülbelül négy órával a december 6-i felbocsátás után a SMOG-P-ről és az ATL-1-ről egyaránt. A BME hétfői közleménye szerint a felbocsátást követően a műholdak először magyar idő szerint 19:40-kor értek Magyarország fölé. Azóta tizenkét alkalommal haladtak át az ország felett, és a több mint 991 vett adatcsomag bizonyítja, hogy a műholdak üzemszerűen működnek, a szakemberek több alkalommal vezérelték is őket a földi állomásokról.

Tovább
komment

Felbocsátották a műegyetemen fejlesztett SMOG-P kisműholdat

2019. december 07. 18:00 - emTV

December 6-án helyi idő szerint 9:18-kor Új-Zélandról felbocsátották, majd sikeresen pályára állították a műegyetemi fejlesztésű SMOG-P és a magánfinanszírozású ATL-1 kisműholdakat. Az új-zélandi Mahia-félszigetről a Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája vitte fel, és bocsátotta űrbéli útjukra a már háromszázhatvan km magasságban keringő műholdakat – közölte a BME pénteken az MTI-vel.

Tovább
komment
Címkék: Tudomány Hírek

A légszennyezés csökkenése nyomán gyorsan és jelentős mértékben javul az emberek egészsége

2019. december 07. 12:00 - emTV

A légszennyezés csökkenése gyors és drámai hatással van az ember egészségére, valamint az elhalálozás csökkenésére – derül ki a Nemzetközi Légzőszervi Társaságok Fórumának (FIRS) új tanulmányából. A FIRS környezeti bizottságának szakemberei áttekintettek számos helyi intézkedést a légszennyezés csökkentésére és azok hatásait az emberek egészségére.

person-692409.jpg

Tovább
komment

A szférák zenéjétől a kozmikus fúziós jazzig: az űrzenék kultúrtörténete

2019. december 05. 10:00 - vinczemiki

Sokolébresztő #68

A Sokolébresztő hétfői rendhagyó adásában Pál András fizikus-csillagász barátommal a világűr és a zene különleges kulturális kapcsolatait fejtegettük. Meghallgattuk és kielemeztük, hogy az általa levezetett bolygótörvények felhasználásával hogyan "zenésítette meg" maga Johannes Kepler a tizenhetedik században az akkor ismert Naprendszert. Továbbá elhangzanak részletek például az Uránusz bolygót felfedező Sir William Herschel zenész-csillagász egyik szimfóniájából, meghallgatjuk, hogyan fúj a szél a Marson, és bemutatjuk a történelem első űr-föld fuvoladuettjét is.    

1280px-iss27_catherine_coleman_plays_a_flute.jpg

Tovább
komment

A rossz élmények feldolgozásában kulcsfontosságú sejteket fedeztek fel az MTA-n

2019. december 04. 07:20 - emTV

Szőnyi András, Zichó Krisztián és kutatótársaik Nyiri Gábor vezetésével olyan sejtcsoportot találtak az agyban, amely kulcsszerepet játszik a negatív tapasztalatok feldolgozásában. A Nemzeti Agykutatási Program 2.0 támogatásával született eredmény az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársainak cikkében a Science című tudományos folyóiratban jelent meg csütörtökön – közölte a kutatóintézet pénteken az MTI-vel.

Tovább
komment

Az ENSZ-főtitkár szerint a klímaváltozás komolyan fenyegeti az emberiséget

2019. december 03. 18:00 - emTV

A klímaváltozás már nem hosszú távú probléma, hanem olyan globális válság, amely komolyan fenyegeti az emberiséget – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár madridi sajtótájékoztatóján a nemzetközi szervezet Éghajlat-változási Keretegyezményének jövő héten kezdődő 25. ülése (COP25) alkalmából.

world-3258866_1280.jpg

Tovább
komment