A marsi egyenlítő környékére küldhetik az ExoMars űrexpedíció kutatórobotját

2018. november 13. 18:00 - emTV

A Mars egyenlítőjéhez közeli Oxia Planum nevű vidéket tartják a szakemberek a legmegfelelőbb kutatási helyszínnek az ExoMars orosz-európai űrexpedíció 2020-ban útnak induló kutatórobotja számára, amely a múltbeli és akár a jelenkori élet lehetséges nyomai után fog kutatni a vörös bolygón.

Tovább
komment

Irány a Mars – játssz a NatGeóval!

2018. november 10. 18:00 - emTV

November 18-án, vasárnap este tíz órakor a második évaddal folytatódik a Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat a National Geographic csatornán! A majdnem teljes egészében hazánkban forgatott, világszerte népszerű sorozatban többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy valóban élhetővé válhat-e az ember számára a vörös bolygó, és ha igen, képesek leszünk-e megóvni új otthonunkat, vagy ugyanazokat a hibákat követjük majd el, mint a Földön? A válaszokért nézd a sorozatot, ha pedig szívesen megnyernéd a csatorna által felajánlott ajándékcsomagot, játssz a NatGeo és a Parallaxis közös nyereményjátékán!

irany_a_mars_cover.jpg

Tovább
komment

A hosszú élet az eddig véltnél kevésbé írható a géneknek számlájára

2018. november 10. 13:30 - emTV

A hosszú élet az eddig véltnél kevésbé írható a géneknek számlájára – állapították meg több mint négyszázmillió ember családfájának elemzése alapján amerikai kutatók. Noha egyes családokban valóban halmozódik a magas kort megéltek száma, a géneknek a becsültnél lényegesen kevesebb a befolyása az élettartamra, mint korábban gondolták – idézte a Sciencedaily tudományos hírportál a Genetics című szaklapban megjelent tanulmányt.

ill_dns.jpg

Tovább
komment

Új laboratóriumi technológia segíthet az élővilág diverzitásának megmentésében

2018. november 08. 18:00 - emTV

Termékenységi laboratóriumokban kikísérletezett úttörő technológiával megőrzött növények jelenthetik a biztosítékot a természetben veszélyeztetett növényfajok fennmaradásában. A kutatást ismertető BBC emlékeztet, hogy világszerte példátlan mértékben halnak ki növényfajok: minden ötödik vadon élő növényt veszélyezteti a kipusztulás.

ill_termeszet.jpg

Tovább
komment

A daganatsejteket ragyogóra színező anyag segítheti a sebészeket

2018. november 08. 08:45 - emTV

Az agydaganat biztonságos műtéti eltávolítását segítheti a gyorsan növekedő tumorsejteket fluoreszkálóra színező anyag egy új kutatás alapján. A BBC hírportálja arról számolt be, hogy a tudósok 5-aminolevulinsav (5-ALA) nevű vegyületet tartalmazó italt adtak kilencvenkilenc páciensnek, akiknek a gyanú szerint gyorsan növekedő gliómájuk (agydaganatuk) volt.

ill_sebeszek.jpg

Tovább
komment

Öt érdekesség a Mars bolygóról

2018. november 07. 18:00 - emTV

Már nem kell sokat aludnunk, és a második évaddal folytatódik a National Geographic szinte teljes egészében hazánkban forgatott Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozata. Ezért eljött az idő, hogy felfrissítsük tudásunkat a Naprendszerünk negyedik bolygójáról! Következzen öt érdekesség a vörös bolygóról.

mars2_03.jpg

Tovább
komment

A Föld tanulmányozására küldött földönkívüli szonda lehetett az Oumuamua a Harvard Egyetem csillagászai szerint

2018. november 07. 10:00 - emTV

A Föld tanulmányozására küldött földönkívüli szonda lehetett a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett az Oumuamua a Harvard Egyetem csillagászai szerint. Az Oumuamua 2017-es felfedezése óta a tudósok próbálják magyarázni különleges alakját és jellemzőit, pontosan meghatározni eredetét. A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagászainak tanulmánya szerint az objektum "mesterséges eredetű" lehet – olvasható a CNN hírportálján.

Tovább
komment

Novemberben érkezik a hazánkban forgatott Mars-sorozat második évada

2018. november 06. 13:20 - emTV

Vajon milyenek lesznek az első Marson töltött éveink? Valóban élhetővé válhat az ember számára a vörös bolygó? És ha igen, képesek leszünk megóvni új otthonunkat, vagy ugyanazokat a hibákat követjük majd el, mint a Földön? Több mint háromszáz fős stáb dolgozott a Mars-bázissá alakított Korda Stúdióban a NatGeo nagyszabású sorozatán. A világszerte népszerű Mars – Utunk a vörös bolygóra második évadjával folytatódik novemberben.

mars2_1.jpg

Tovább
komment

Szojuz-baleset: a bajkonuri összeszereléskor sérült meg a hordozórakéta szenzora

2018. november 03. 16:00 - emTV

A végső összeszereléskor, a bajkonuri kilövőállásnál sérült meg az a szenzor, amely három héttel ezelőtt a Szojuz FG hordozórakéta balesetét és az űrhajósok kényszerleszállását kiváltotta – jelentette ki Oleg Szkorobogatov, a baleset okait vizsgáló bizottság vezetője, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) igazgatóhelyettese csütörtökön Koroljovban.

Tovább
komment

WHO: a világ gyermeklakosságának több mint kilencven százaléka szennyezett levegőt szív minden nap

2018. november 02. 18:00 - emTV

A világ gyermeklakosságának nagyjából kilencvenhárom százaléka szív minden nap az egészségére és a fejlődésére is komoly kockázatot jelentő szennyezett levegőt – figyelmeztet legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely szerint 2016-ban körülbelül hatszázezer tizenöt éven aluli gyermek halálát okozták a légszennyezettségből eredő akut alsó légúti fertőzések.

ill_gyerek_szmog.jpg

Tovább
komment

Magyar csillagászok igazolták a Kordylewski-porhold létét

2018. október 30. 18:00 - emTV

Az ELTE kutatói igazolták a Kodylewski-porhold létezését a Földtől mintegy négyszázezer kilométer távolságra. Először Kazimiezt Kordylewski lengyel csillagász figyelte meg 1961-ben, ám sokan kétségbe vonták a létezésüket. Egy képalkotó polariméterrel felszerelt földi távcsővel Slíz Judit, Barta András és Horváth Gábor új, polarizációs bizonyítékot találtak a Föld-Hold rendszer L5 Lagrange-pontja körüli porhold létezésére.

kodylewski-porhold.jpg

Tovább
komment