Elkészítette első szelfijét az InSight űrszonda a Marson

2018. december 14. 18:00 - emTV

Elkészítette első szelfijét az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) InSight robotgeológus űrszondája a Marson. A tizenegy képkockából összeállított felvételen a leszálló egység napelemei, valamint műszerei is jól láthatóak – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Tovább
komment

Az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek olvadnak

2018. december 12. 10:00 - emTV

Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Az Antarktika nagyjából kétharmadát kitevő kelet-antarktiszi régióról eddig úgy vélték a kutatók, hogy ezt a térséget kevésbé fenyegetik azok a drasztikus változások, amelyek a Nyugat-Antarktisz és az Antarktiszi-félsziget sérülékeny jégtakaróit sújtják.

Tovább
komment

Így küzdenek az amerikaiak a klímaváltozás ellen

2018. december 11. 10:00 - emTV

Film készült a nem mindennapi összefogásról

Miután Donald Trump elkezdett kihátrálni a klímaegyezményből, az amerikai nagyvárosok és tagállamok vezetői saját kezükbe vették az ügyet, és mindent megtesznek azért, hogy az Egyesült Államok ne térjen le a zöld útról. Ezt mutatja be a NatGeo új dokumentumfilmje.

parizstol_pittsburgig_2.jpg

Tovább
komment

A baktériumok fertőzőképességét meggátoló szénhidrátokat állítottak elő

2018. december 10. 18:00 - emTV

A Debreceni Egyetem szénhidrátkémiai kutatócsoportja olyan vegyületeket állított elő, amelyek megakadályozhatják baktérium által okozott fertőzés kialakulását. A szénhidrátok jelentősége sokkal összetettebb, mint ahogyan azt a tudósok korábban gondolták: a szénhidrátok felelősek a sejtek közötti, valamint a baktériumok és az emberi szervezet közötti kommunikációért, így kulcsszerepük lehet a kórokozók okozta betegségek elleni küzdelemben – olvasható az egyetem MITI-hez eljuttatott közleményében.

Tovább
komment

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot

2018. december 10. 10:00 - emTV

A tengeri teknősök minden fajában találtak mikroműanyagot a kutatók, akik két óceán és egy tenger mind a hét faját, több mint száz egyedet vizsgáltak meg – írta a Phys.org. A Global Change Biology című szaklapban megjelent tanulmány készítői az Atlanti- és a Csendes-óceánból, valamint a Földközi-tengerből kifogott minden egyes egyed gyomrában kimutattak mikroműanyag szemcséket.

Tovább
komment

Új legénység érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

2018. december 04. 10:00 - emTV

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással hétfőn a Szojuz MSZ-11 orosz űrhajó, fedélzetén az orosz Oleg Kononyenko, az amerikai Anne McClain és a kanadai David Saint-Jacques űrhajóssal. A legénység a tervek szerint százkilencvennégy napig tartózkodik majd a világűrben és negyvennyolc tudományos kísérletet fog végrehajtani.

Tovább
komment

Enyhén lejtős területen landolt a Marson az Insight űrszonda

2018. december 03. 16:00 - emTV

Enyhén lejtős, mintegy négy fokos hajlásszögű területen, egy sekély porral és homokkal teli kráterben landolt hétfőn a Mars felszínén az Insight robotgeológus űrszonda – közölte pénteken honlapján az amerikai űrkutatási hivatal. A landolás helyét, az Elízium-síkságot huszonkét helyszínből választották ki, a helyszín egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra.

Tovább
komment

A kikényszerített bocsánatkérés árthat a gyereknek

2018. december 02. 18:00 - emTV

Bocsánatkérésre utasítani egy gyereket, mielőtt valóban megbánná, amit tett, többet árthat, mint használ – derült ki a Michigani Egyetem kutatóinak tanulmányából. A Merrill-Palmer Quarterly című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány szerint színlelt bocsánatkéréskor épp a gesztus lényege – a megbánás kifejezése és a kapcsolat helyreállítására tett erőfeszítés – veszik el, ezért a gyerekek számára ilyenkor még ellenszenvesebbé válhat a bocsánatkérő személy.

ill_ovoda.jpg

Tovább
komment