2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az Expanse világa egy kutatócsillagász szemszögéből

SzubZsáner #6

2022. augusztus 01. - Parallaxis Univerzum

Ivanics-Rieger Klaudia SzubZsáner című műsorának  augusztusi  témája Daniel Abraham és Ty Franck, azaz a James S. A. Corey írói álnevet jegyző szerzőpáros Expanse (magyarul Leviatán, avagy a televíziós sorozat után szabadon Térség) című kilenc részből álló könyvsorozata. Vendégünk pedig dr. Barna Barnabás volt, a Szegedi Tudományegyetem kutatócsillagásza és az "Egy hét a csillagok alatt" című csillagászati rendezvénysorozat prokjektmenedzsere.

szub_ep6_cover.png

csik_patreon.jpg

Barna munkája a hobbijából nőtte ki magát, a Szegedi Csillagvizsgálóban egy vegyes (szak- és hobbicsillagászokból álló, a science fictiont kedvelő) csapat működik együtt. Barna a szupernóvák kialakulását kutatja, doktoriját is ebből szerezte meg. Először ismét górcső alá vettük az először a SyFy Chanelen, majd az elkaszálása után az Amazon Prime-on futó filmsorozatot és kíméletlenül összehasonlítottuk a könyvvel, csakhogy megállapíthassuk: a könyv még mindig jobb, mint a film; illetve, hogy mennyire máshol vannak a könyvek és a sorozatok fináléi.

Beszéltünk a hasonlóságokról és különbségekről, illetve magukról a szereplőkről. Kitárgyaltuk az Alexet alakító színész Cas Anvar elbocsátását és azt a cancel culture-ral összefüggő jelenséget, hogy így viszont magát a karaktert is kiírták a sorozatból ahelyett, hogy egy másik színésszel helyettesítették volna. Az adás utolsó harmadában a Naprendszer emberek által való meghódításának problematikájáról, a tulajdonképpeni kirajzásról beszélgettünk és arról, hogy ezt a regénysorozat mennyire következetesen mutatja be…

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3717891127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása