2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Bolygónyi városok: lehetséges jövő vagy utópia?

Planetocast #5

2021. július 22. - Parallaxis Univerzum

A Planetocast csapata jelen epizódban egy igencsak különleges területre tévedt: Erzsó, Nándi és Gergő a science-fictionök azon bolygóira merészkedtek, melyek egészét egyetlen óriási, egybefüggő város alkotja. A fantasztikus irodalomban számos ilyen bolygóváros létezik, a csapat ezeket járta be, a teljesség igénye nélkül, továbbá megpróbálták megválaszolni azt a kérdést: létrejöhet-e valaha ilyen óriási, bolygó méretű város?

planeto_ep5.jpg

Mielőtt az Alapítvány-trilógia Trantor bolygójára, a Star Wars Coruscantjára, a StarCraft Tarsonisára vagy a Warhammer 40000 Holy Terrájára látogattak volna, tisztázni kellett, hogy a „bolygóváros” ötletével foglalkoztak-e valaha a scifiken kívül is? Az idegen szóval ekumenopolisz ötletét Konsztantinosz Aposztolu Doxiadisz, görög építész és várostervező fogalmazta meg 1967-ben (a legelső bolygóvárost azonban Isaac Asimovnak és az Alapítványnak köszönhetjük), Doxiadisz szerint a jövő városai az egész Földet beterítik és egyetlen világméretű várossá nőnek össze, mely egy nagy egységbe fogja össze az emberiséget.

Közben a beszélgetés alatt felmerülő kérdések száma olyan rohamos növekedésbe kezdett, hogy beterítette az egész műsort. Mi a város? Mi a fogalma? A népességszám teszi a várost várossá? Vagy a település mérete? Esetleg a relatív szerepe a környező falvakhoz képest? Lehet-e ma Magyarországon ezer főt számláló város és volt-e 30 ezer főt számláló falu?

Ezután a településföldrajzi kitekintés után jött a legnagyobb kérdés: lehetséges-e egy egész bolygót behálózó, Coruscant-szerű beépítettséggel, égbe nyúló felhőkarcolókkal rendelkező, csupán trilliókban mérhető népességű város hosszú távú fennmaradása? Sőt, egyáltalán a létrejötte? Lehet egyáltalán valaha bármilyen beépítettségi fokú bolygóváros, mondjuk Pálházához vagy Zalakaroshoz hasonló beépítettségi fokkal és népsűrűséggel? Jelen epizódunkban, melyben a településföldrajz, társadalomtudományok, természetföldrajz és a science fiction irodalom egy sajátos elegyét hoztuk létre, kiderül!

A Parallaxis, a Planetocast és a Sokolébresztő epizódjai Soundcloud-on, YouTube-on, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válaszd ki a neked tetsző platformot!

emTV.hu // Planetology.hu // cikk: Kovács Gergő

post_donate.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9516629566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása