2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Obamacare az Escobar agyából rebootolt űrabroncson

Parallaxis #104

2024. március 14. - Parallaxis Univerzum

Aktuális adásunkban egy jövőbeli társadalomkritikus sci-fi kerül terítékre, amelyben a Föld pusztulásának árnyékában két teljesen elkülönült réteg alakult ki: a gazdagok egy hatalmas modern űrállomáson élnek, míg a szegények a Földön tengődnek, küszködve a betegségekkel és a nyomorral. A történet középpontjában Max áll, aki helyzetéből adódóan nem csak magáért, hanem mindenkiért szembeszállni kényszerül a rendszerrel. Az Elysium – Zárt világ (2013) izgalmas akciókkal, lenyűgöző látvánnyal és mély társadalmi üzenettel szolgál, amely arra késztet minket, hogy elgondolkodjunk a jelen társadalmunk problémáiról és az emberiség jövőjéről.

parapod_ep104_cover.png

csik_patreon.jpg

Neill Blomkamp rendező disztópiájában az emberi társadalom jelenlegi, aggodalomra igencsak okot adó néhány folyamatát extrapolálta kozmikus mértékűre. A társadalmi "fent és lent" egyre növekvő mértékű, ráadásul járványokkal és klímakatasztrófával súlyosbított szétválása a 2154-es elképzelt jövőben olyan méreteket ölt, hogy a fent és lent a fizikai térben is elkülönül. Az emberiség szupergazdag felső kasztja elköltözik a Földről és gondtalan életet él, az orvostudomány vívmányainak köszönhetően gyakorlatilag halhatatlanul és háborítatlanul, miközben az elsivatagosodott Földön gettószerű rozsdavárosokban gürcöl a robotrendőröktől sanyargatott, végletekig kizsigerelt plebs. 

dzssm8sqh8cr9uuuf95prn.jpgA földlakóknak nincsen hozzáférésük még tisztességes egészségügyi ellátáshoz sem, így olyan betegségekbe halnak bele, amiket simán tudnak gyógyítani a nagy forgó űrváros, Elysium lakói. Utóbbiak persze ezer szállal kötődnek a nyersanyagokat és terményeket szolgáltató anyabolygóhoz, de a lehető legszigorúbban lépnek fel a földlakók illegális bevándorlási kísérleteivel szemben. Természetesen aztán végül megjelenik az önfeláldozó főhős, aki igazságot hoz és felrúgja a status quót az élete árán is. Na de vajon tényleg lakhatnának emberek egy hatalmas forgó űrvárosban? Kellene-e a gumiabroncs alakú szerkezet belső oldalára tető? S vajon minkét irányba körbekocogva az Elysiumot ugyanannyi kalóriát égetnénk el? Ilyen releváns kérdésekre kerestük a választ legújabb adásunkban, s persze Géza egyik kedvenc témája, a fegyverek kérdése is terítékre került, melyet különös részletességgel ismerhetnek meg patronálóink, akiknek hosszabb verzió jár az agymenésünkből. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // kép: Sony Pictures Releasing

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6518353763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása