2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A nő, aki saját magával hált, majd megszülte önmagát

Parallaxis #100

2023. december 21. - Parallaxis Univerzum

A Csillagközi invázió írójának novellájából készült filmben egy időügynök barangol múltban és jövőben, s közben olyan dolgokat tesz, amelyekben mi is belepirulunk. Az Időhurok (2014) című filmről szól a Parallaxis jubileumi, századik része.

parapod_ep100_cover.png

csik_patreon.jpg

Vannak ugye a monodrámák. Ezekben egyetlen színészt látunk, s a vele kapcsolatos eseményeket, lelki utat, vívódásokat követhetjük végig. Na most aztán vannak az olyan remek filmalkotások is, mint például a Harcosok klubja, amelyben kiderül, hogy (spoiler!!!) a főhős hasadt személyiség, aki két különálló embernek képzeli magát, akik ráadásul haverkodnak, vagy épp veszekednek, bunyóznak egymással. "Azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással." (Karinthy) Léteznek továbbá az időutazós, az Univerzum megsemmisülésétől rettegő nagypapa-paradoxonos filmek, amelyekben pldának okáért sportalmanachot juttat vissza a múltbéli önmagának egy lecsúszott karakter, hogy eredeti jövőbeli énje helyett kineveljen egy, az USA legutóbbi elnökére kísértetiesen hasonló milliárdos formát. Vagy épp az idén kibeszélt Looper, amelyben bérgyilkosként saját idősebb, múltba visszaküldött verzióikat kell lelőniük néhány aranytömbért a főhősöknek. 

819ff0c670bd609a2f973c443088d8d7.jpg

De olyat, hogy valaki visszamegy a múltba, nemet vált, teherbe ejti fiatalabb és ellenkező nemű inkarnációját, aki megszüli önmagát, ugyanis a baba a még régebbi múltba visszautaztatva a saját árvaházi életét kezdi el... nos ilyet, szerintem még nem látott a filmtörténelem a Michael és Peter Spierig (ezek után nem meglepő módon: egy ikerpár) rendezőpáros által jegyzett tulajdonképpen rendesen döbbenetes alkotásban. Jól meg is szakértettük a lehetetlen információs paradoxonokat, na meg a nők szerepét a hatvanas évek amerikai emberes űrprogramjaiban, ami a filmnek egy érdekes mellékszála.

Ám ez nem minden: ez ugyanis a Parallaxis Podcast századik epizódja, a jelenes jubileum tiszteletére az adás végén pedig Ádám is bekapcsolódott egy kis jókedvű nosztalgiázásra. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // kép: Pinnacle Filmsban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8618279105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása