2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az idő börtönében

Parallaxis #94

2023. szeptember 28. - Parallaxis Univerzum

Történetünk egy olyan világban játszódik, ahol a jövőből visszaküldött bérgyilkosok végzik el a múltban az áldozataik likvidálását. Azonban minden megváltozik, amikor a főszereplőnknek saját maga lesz a célpontja. A Looper – A jövő gyilkosa egy lenyűgöző és gondolatébresztő sci-fi akciófilm, amely az időutazás kérdését egy új szemszögből közelíti meg.

parapod_ep94_cover.png

csik_patreon.jpg

Az öngyilkosság sem nem egyszerű, sem nem könnyű téma. Ugyanakkor sokan élnek olyan szófordulatokkal, hogy "éveket adnék az életemből", ha ez vagy az megtörténne. Más szóval van az az élmény, pénz, ígéret, amiért sokunk legalábbis megfontolna olyan ördögi alkukat, ahol az árcédulán az áll, hogy valahány előre megszabott év után itt kell hagynunk cserébe a földi életet. A népmesékben is találunk ilyet szép számmal, a szépirodalomban is: amikor üt az óra, bekopogtat a kaszás vagy mi. De olyan gondolati konstrukciót szerintem, amit ehhez a filmhez kiötölt az író-rendező Rian Johnson, még senki más nem hozott össze korábban, s ez már önmagában nagy szó. Azt ugyanis, hogy a rendkívül jól fizető, bár rettenetes munka (ezesetben konkrétan a jövőből időgéppel egy útszéli találkozóhelyre megkötözve elküldött emberek lebérgyilkolászása) lehetőségéért cserébe harminc év elteltével a szerződés értelmében magaddal kell végezned, de úgy, ahogy korábbi áldozataiddal: időgéppel visszarepítenek a múltba és fiatalkori szerződött önmagad kell, hogy bezárja a kört azzal, hogy lepuffantja idős verziódat. Az ördögi alkunak és a jó sokszor megbeszélt időutazásos nagypapa-paradoxonoknak ez olyan sajátos sötét kombinációja, amiért erre filmre még akkor is érdemes érdemes volna emlékezni, ha egyébként nem történne benne semmi érdekes.

Természetesen azért nagyon is történik benne ez-az, s mi megpróbáltuk ízekre szedni a két jövőbeli idősíkon játszódó történetet az információkeletkezés problémájától kezdve a jövőbeli ázsiai autók állapotán át a filmben megjelenő telekinézis tudományos hátteréig, sőt addig, hogy mennyire sikerült Joseph Gordon-Levittet fiatal Bruce Willisszé maszkírozni. Az eredmény meghallgatható a Parallaxis Podcast legfrissebb epizódjában, melynek hosszabb támogatói verziója is elérhető.  Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós 

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6618217923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása