2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A kiscsirke meglátja a lábát

Parallaxis #106

2024. április 11. - Parallaxis Univerzum

Ezúttal belevetítünk a múltba, ahol az idő és emlékek összefonódása csak további kérdéseket vet fel. Az aktuális témának fókuszában egy rejtélyes thriller, melyben a múlt újraéled, és a jövőt formálja: a Denzel Washington főszereplésével készült Déjà Vu (2006) című mozi az aktuális Parallaxis Podcast témája.

parapod_ep106_cover.png

csik_patreon.jpg

Mi lenne, ha létezne egy olyan eszköz, amivel vissza lehetne ugranunk a múltba, de mindig szigorúan csak négy és fél nappal korábbra az aktuális pillanattól? S hogyan lehetne ezt az eljárást praktikusan bűncselekmények megakadályozására, például egy 543 életet követelő terrortámadás megelőzésére használni? Ez az egyszerű, de logikailag igen tekervényes következtetésekre vezető felvetés áll a legfrissebb epizódunk kapcsán megszakértett filmünk középpontjában. Hány példányban létezhet az ember a múltban, mi lesz akkor az anyagmegmaradással, meg a Vissza a jövőbe Dokija által olyan gyakran emlegetett egyéb káros mellékhatásokkal, például az Univerzum megsemmisülésével? S lehet-e ilyen utazások eredményeképpen déjà vu-érzése gyanútlan múltbéli önmagunknak? Azaz e párhuzamos-szerű világok között milyen fajta átáramlása létezhet az információnak? A kérdés persze inkább a gondolatkísérlet belső logikájára irányul, s nem a valóságos természeti törvényekre. De az már valósabb jellegű tudományos kérdés, hogy honnan ered az ősi tudás, hogy ha egy, a tojásból épp csak kibújt kicsibe meglát egy peace-jelet, elkezd csipegetni? Meg persze az összes többi reflexszerű reakció? Valamennyire talán fény derül ezekre is a friss ropogós epizódból, amelynek hosszabb, s remélhetőleg ettől még jobb verzióját Patronálóink emitt találják. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Buena Vista Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3618377009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása