2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Harmadik alkalommal emelkedik a magasba az Űrbatyu

A sztratoszférába utazik egy virtuális valóság kamera is!

2022. május 06. - emTV.hu

Harmadik alkalommal emelkedik a magasba az Űrbatyu nevű szonda, mely ismét a közeli világűr tartományát vizsgálja majd kamerájával és műszereivel. Az Űrbatyu III szondán a sztratoszférába utazik egy Insta360 One R virtuális valóság kamera, hogy igazán egyedi felvételekkel örökítse meg az izgalmas utazást.

urbatyu3.jpg

Az első Űrbatyu 2019-ben huszonhét kilométeres, a második 2020-ban pedig közel harmincegy kilométeres magasságba jutott. Légkörünk e részén a szondák maguk alatt hagyták a bolygó atmoszférájának mintegy nyolcvan százalékát. Ebben a magasságban olyan kevés légköri molekula van jelen, hogy ennek egyik következményeként az égbolt napközben is koromfekete. A szonda kamerái megörökíthetik vékony légkörünk halványkéken derengő szalagját is, ahogy körbe öleli planétánkat a világűr feketeségében: valódi űrutazás élményt nyújtanak az így készült felvételek.

A programot a Bakonyi Csillagászati Egyesület a Gothard Jenő Csillagászati Egyesülettel együttműködve, közös küldetésként valósítja meg. Az Űrbatyu III egyik médiapartnere a Parallaxis Univerzum.

Az Űrbatyu III, mely a Celldömölk melletti Ság-hegyről indul útjára, a küldetés irányítónak reménye szerint pedig a szonda némileg magasabbra jut majd elődeinél.

Az ingyenes, nyilvános indítási eseményre szeretettel várják az érdeklődőket (Facebook esemény itt!), hogy közös visszaszámlálás után útjára engedjék az Űrbatyu III-at a közeli világűr felé!

Az esemény esőben elmarad, s a következő szombaton rendezik meg.

emTV.hu // BCsE

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9617825425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása