2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Tudományos kísérlet viszi üzeneteiteket a felhők fölé

Küldj üzenetet Klaudiának az Ad Astra Magaslégköri Ballonnal!

2023. április 22. - emTV.hu

Egy tudományos kísérlet keretében tiszteleg a Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Parallaxis Univerzum az UPRA.space csapatával közösen a tragikusan fiatalon elhunyt barátunk, Ivanics-Rieger Klaudia előtt. A küldetés az UPRACAM multispektrális földmegfigyelő kamera fejlesztésére fókuszál majd, a magaslégköri ballon pedig a család, a barátok, a kollégák, és a Ti üzeneteitekkel a fedélzetén indul majd a felhők fölé!

ad-astra-cover.jpg

Ivanics-Rieger Klaudia tanár volt. Hívő volt. Barát volt. Feleség volt. Aki megszállottan hitt a tudományban és az ismeretterjesztésben rejlő lehetőségekben. Hitt abban, hogy a jelen és a jövő generációk számára fontos testközelbe hozni mindazt, amire majd szükségünk lesz önmagunk megváltásához: a sci-fi magját. Azokat a történeteket, amelyek a tudományos-fantasztikus művek alapjául szolgálnak immár a Gilgames-eposz óta. Klauida pedig tapintható közelségbe hozta az univerzumot, és szórakoztató formába öntötte a tudományos ismeretterjesztést.

Élete és munkássága előtt tisztelegve jön most létre az Ad Astra Magaslégköri Ballon Küldetés, amely során mindenki számára, aki szerette, olvasta, hallgatta őt, lehetősége nyílik a bakonyicse@gmail.com-ra küldött emailen keresztül május 19-én péntek éjfélig digitális formában egy üzenetet elhelyezni a fedélzeten.

Az üzenet lehet word vagy egyéb text fájl, vagy aláírással ellátott fotó (jpg/jpeg formátumban), esetleg fél percnél nem hosszabb videó.

Május 27-én pedig ezzel a különleges rakománnyal útjára indul az Ad Astra Magaslégköri Ballon a sztratoszférába, hogy segítse egy távérzékelő kamera fejlesztését. A környezetvédelem szempontjából igen fontos adatgyűjtést lehetővé tevő rendszer a növényzet állapotának megfigyelésén túl a mezőgazdaságban a vegetáció tervezéshez és a kárfelméréshez használható fel. A nyílt vízfelületek megfigyelése pedig belvíz és árvíz idején nyújthat friss és gyors információt, ami akár életeket is menthet!

Az UPRA.space egyik futó kutatása ez a jelenleg még prototípus fázisban lévő UPRACAM multispektrális földmegfigyelő kamera, ami a ballonon lévő többi kamerától eltérően közvetlenül a földfelszínt figyeli és folyamatosan lefelé néz. Két fénytartományban tud képeket rögzíteni: látható (mint a normál kamerák) és közeli infravörös. Utóbbi esetében fontos, hogy például a növények a napból érkező fényből az infravörös tartományban verik vissza a legtöbbet, míg a nyílt vízfelületek (tavak, medencék, tengerek, folyók) ugyanezt a tartományt elnyelik.

Az Ad Astra Magaslégköri Ballon Küldetés a Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Parallaxis Univerzum szervezésében, az UPRA.space teljeskörű technológiai lebonyolításában valósul meg. Az adatokat a Bakonyi Csillagászati Egyesület kezeli. Figyelem! Az üzenetek megjelenhetnek a szervezők média felületein is, az anyagokat a későbbiekben Klaudia megemlékezésére többször is felhasználhatjuk. Ha valaki azonban a beküldés során külön kéri, akkor nem fog megjelenni semmilyen nyilvános platformon sem az üzenete, csak a magaslégköri ballon SD kártyára kerül rá.

Ad Astra Magaslégköri Ballon Küldetés Klaudia özvegye, Ivanics Ferenc jóváhagyásával és közreműködésével jön létre. A Küldetésről a Parallaxis Univerzum Ivanics-Rieger Klaudia emlékére dokumentumfilmet forgat.

emTV.hu // Bakonyi Csillagászati Egyesület // Parallaxis Univerzum // UPRA.space

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4218108090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása