2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Kutatók szerint maga a Föld is lehet egy intelligens entitás

Az asztrobiológusok úgy vélik, hogy ez segíthet az idegenek felkutatásában is

2022. szeptember 06. - emTV.hu

Asztrobiológusok egy csoportja lenyűgöző, sőt egyenesen elmebajos gondolatkísérletet ötlött ki: ha egy Földhöz hasonló bolygó "élhet", akkor lehet-e saját elméje is? A kutatócsoport az International Journal of Astrobiology című folyóiratban jelentette meg a kérdést vizsgáló tanulmányát. Ebben bemutatják a "planetáris intelligencia" gondolatát, amely egy egész bolygó kollektív tudását és megismerését írja le.

illusztracio_agy_fold_sziluett.png

Bár úgy tűnik, mintha egy Marvel-filmből szedték volna az ötletet, de úgy vélik, hogy ez a koncepció valóban segíthet az olyan globális problémák kezelésében, mint az éghajlatváltozás, vagy akár a földönkívüli élet felfedezésében is.

A kutatók rámutattak, hogy a gombák földalatti hálózatai képesek kommunikálni egymással, és ezzel azt sugallják, hogy az élet nagyméretű hálózatai is egy hatalmas láthatatlan intelligenciát alkothatnak, amely mélyrehatóan megváltoztatja az egész bolygó állapotát. Jelenleg pedig az egyik elsődleges faj, amely ezt a változást hajtja, az ember – és jelenleg, az éghajlattól kezdve a műanyagválságig, visszavonhatatlanul megváltoztathatjuk a környezeti egyensúlyt.

"Egyelőre nem vagyunk képesek arra, hogy a bolygó érdekeit szem előtt tartva közösségi módon reagáljunk"

– mondta Adam Frank, a Rochesteri Egyetem fizikaprofesszora, a tanulmány társszerzője a tanulmányról szóló sajtóközleményben. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen gondolatkísérletek segíthetnek az embereknek megérteni a Földre gyakorolt hatásunkat, és útmutatásul szolgálhatnak ahhoz, hogy hogyan javítsunk rajta. Érdekes módon úgy vélik, hogy ez segíthet az idegenek felkutatásában is.

"Azt mondjuk, hogy az egyetlen technológiai civilizáció, amit valaha is láthatunk – amire számítanunk kell –, azok, amelyek nem ölték meg magukat, ami azt jelenti, hogy el kellett érniük egy igazi bolygóintelligencia szintjét"

Ez a kutatás ereje. Egyesíti azt, amit tudnunk kell az éghajlati válság túléléséhez, azzal, hogy mi történhet bármelyik bolygón, ahol az élet és az intelligencia fejlődik."

– mondta Frank.

emTV.hu // science-astronomy.com // Pixabay

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4017923911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása