2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Ezt a hangot mindenhol tilos leadni

Nem a South Parkból ismert úgynevezett barna hangról van szó

2022. május 19. - Ádám // emTV.hu

Van egy hang, amit az Egyesült Államokban tilos leadni a tévében vagy rádióban, nem használhatják reklámokban, filmekben és sorozatokban sem, és nem, nem a South Parkból ismert úgynevezett barna hangról van szó! Az egész országot érintő esemény során ugyanis fontos a hatékony központi kommunikáció, ezért hozták létre a vészhelyzeti riasztórendszereket.

southpark_barnahang.jpg

A jelenleg használt Emergency Alert System (EAS, vészhelyzeti riasztórendszer) nevű rendszert 1997. január 1-jén vezették be, és ezen keresztül az Egyesült Államok elnöke egy tízperces beszédet tud intézni a nemzethez anélkül, hogy minden rádióállomást, tévéadót külön kelljen értesíteni. Erre a feladatra 77 tévécsatornát és rádióadót dedikáltak, azaz vészhelyzet esetén a kormány ezeket a médiumokat értesíti először. Náluk megvan a megfelelő technikai háttér (generátorok, áramfejlesztők, tartalék műsorszórásra alkalmas eszközök) arra, hogy áramkimaradás, az infrastruktúra sérülése esetén is el tudják látni a feladatot.

Mielőtt viszont az elnök szót kérne, szükség van egy, az emberek figyelmét felkeltő jelzőhangra, ami lehetőleg minél kellemetlenebb kell hogy legyen számunkra, hiszen kiemelten fontos, hogy azonnal mindenki felkapja rá a fejét. Ez a kellemetlen zaj az Egyesült Államokban a 853 Hz és a 960 Hz hullámhossz keveréke, aminek hangja nagyobb hangerőn szinte fájdalmas.

Ezt a vészhelyzeti szignált lejátszani, bármilyen módon közölni tilos, hiszen ha minden reklám vagy film ezzel a hangfrekvenciával hívná fel magára a figyelmet, akkor az emberek már nem reagálnának a valódi vészjelzésre. Érthető tehát, ha hogy ha valaki mégis megpróbálkozik vele, komoly büntetésre számíthat.

Pont ezért komoly pénzbírsággal jár, ha valahol mégis használják, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pedig komolyan veszi a dolgot. 2013-ban a Támadás a Fehér Ház ellen című akciófilm előzetesében például nem bírtak a vérükkel az alkotók és bejátszották a szignált, aminek az eredménye egy 1,9 millió dolláros, azaz 730 millió forintos bírság lett.

Ilyen figyelmeztető hangok a világ számos országában megtalálhatók, az Egyesült Államokban kiépített rendszert pedig a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség (FEMA), a Szövetségi Kommunikációs Bizottság és a Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság (NOAA) közösen koordinálja.

emTV.hu // a vezess.hu cikke nyomán // címlapkép: Paramount Global

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4017833873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása