2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A kollektív emlékezet furcsaságai

Parallaxis #90

2023. július 20. - Parallaxis Univerzum

A kollektív emlékezet furcsaságai az emberek közös tapasztalatainak és történelmi eseményeknek a torzulását vagy elferdítését jelentik. Bár a kollektív emlékezetnek fontos szerepe van a kultúrák és közösségek identitásának formálásában, mégis hajlamos a hibákra és az átírásra – ahogyan az a műsorban is megtörténik! Az X-Akták 11. évadának 4. részéről és a kollektív emlékezet furcsaságairól szól a Parallaxis nevetéssel teli évadzáró adása, fogadjátok sok szeretettel!

parapod_ep90_cover.png

csik_patreon.jpg

A Parallaxis Podcast történetében visszatérő témánk a Mandela-effektus. Én legalábbis meg mernék esküdni, hogy már szenteltünk a témának egy adást. De vajon tényleg? S ha igen, hol a bizonyíték? El lehet az ilyesmiken szüttyögni, sőt bele is lehet csavarodni kissé, hasonlóan ahhoz, ahogy egy jó kis Internet-mentes retropartiban jó fél órát biztos el lehet vitatkozni azon, hogy a Monopoly társasjáték logójában szereplő bácsinak melyik szemén van a monoklija (miközben amúgy egyáltalán nincs neki olyanja, soha nem is volt, nem, a korábbi játék-verziókban sem), vagy hogy az ötvenes években milyen szímű táblákra volt a szülőszobákban kiírva, hogy "lánynak szülni dicsőség, asszonynak kötelesség" (nem léteztek ilyen táblák). Meg hát van úgy, hogy mást ne mondjunk, hogy az ember, például Géza a nagyesküt le merné tenni, hogy az X-akták Mulder ügynökét és a Vészhelyzet Carter dokiját ugyanaz a fickó játszotta, és ország-világ előtt, adás közben kell szembesülnije azzal a ténnyel, hogy a mi Univerzumunkban ez nem így történt. Éppen erről szólt az évadzáró Parallaxis Podcast, illetve a célkeresztünkben álló X-akták epizód, ami szerencsére véletlenül sem akarta magát komolyan venni, ahogyan ezúttal mi magunk sem. Hallgassátok szeretettel! 

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4818162414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása