2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Miklós

2018. szeptember 03. - emTV.hu

vincze_miklos_phd.png

Vincze Miklós

fizikus, klímakutató (PhD, habil)
a HUN-REN-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa és a Parallaxis Univerzum tudományos főszerkesztője
a Tilos Rádión hallható Sokolébresztő szerkesztő-műsorvezetője

Vincze Miklós vagyok, fizikus. Az ELTÉ-n végeztem asztrofizika szakirányon (2008), de a doktorimat már a fizikai oceanográfiából írtam (2012). Jelenleg az ELKH-ELTE Elméleti Fizikai Kutatócsoportban és a Környezeti Áramlások Kármán Laboratóriumában dolgozom. Minden érdekel!

Első találkozás: Óvodás koromban nagyon elkezdett érdekelni, hogy miért van a mi házunknak olyan "kitüntetett helye az univerzumban", hogy mindig a mi ablakunk alatt elhaladva váltanak hangmagasságot a rendőrautók és mentőautók szirénái. Ez nem fért a fejembe. Aztán apukám (aki zenész) elkezdett valamit mesélni a Doppler-eltolódásról, amiből akkor még nem sokat értettem meg, de a lényeget igen, hogy a természet nem úgy működik, ahogy hittem, hanem bármelyik házban lakva ugyanezt tapasztalnánk. Az is hasonló szellemi élmény volt ugyanakkor tájt, amikor nagy nehezen megértettem, hogy a Föld déli féltekéjéről miért nem esnek le az emberek. Mind a két történet arról szól, hogy néha úgy tűnik, kitüntetett helyen vagyunk, de aztán gyakran kiderül, hogy mégsem. Vagyis ezek ilyen korai találkozások voltak a "kopernikuszi elvvel".

Kedvenc tudomány: Óceáni és légköri áramlási jelenségek (magyarul: meteorológia és fizikai oceanográfia), asztrofizika, űrkutatás (és minden, ami hozzá köthető), káoszelmélet.

Favoritok: Azt szoktuk mondani ironizálva, hogy "tudós" az olyan kutató, aki már meghalt. Nos erre a kategóriára szorítkozva itt van például Wigner Jenő, akiben a zsenialitás és az emberi minőség nagyon ritkán egybeeső kombinációját vélem felfedezni. Vagy az egyszeri és megismételhetetlen Erdős Pál, világpolgár matematikusunk. De nagy kedvencek például (id.) Simonyi Károly, Bay Zoltán és persze Neumann János, Szilárd Leó és Teller Ede is. Nélkülük teljesen máshogy nézne ki ma a világ, amiben élünk. És persze ide kívánkozik akkor már Kármán Tódor neve is, aki annyi mindennek az atyja, hogy felsorolni is nehéz lenne. No meg természetesen (hogy ne csak a magyarokat majmoljuk) először és mindenek előtt Richard Feynman. Világnézet formálóak az előadásai és a könyvei és messze-messze túlmutatnak a fizikán.

Kitűnő és emberileg is fantasztikus kutatókat (vagyis élő embereket) is ismerek sokat szerte a világon, és nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyenek közelében vagy épp velük együtt dolgozhatom, de ők még a fentebbi definíció szellemében szerencsére nem minősülnek "tudósnak"... :)

Hobbik: Éneklés és ütőhangszeres játék több zenekarban. Festés (néhány kép itt), olvasás, szundikálás, rollerezés és a többi unalmas cucc.

Zenélés: Mindenen lehet dobolni.

Zene: Ebben a pillanatban épp Chick Corea, the Klezmatics, Leonard Bernstein, George Gershwin, a Muzsikás együttes, a Pink Floydtól a Dark Side of the Moon és Mozart Requiemje vannak betárazva a lejátszólistámba. Ez véletlenül elég reprezentatív minta.

Sci-fi zene: James Horner: Apollo 13 OST.

Sci-fi regény: Minden, ami Arthur C. Clarke és/vagy Stephen Baxter. (Az és/vagy oka, hogy bizony együtt is írtak regényeket.) Carl Sagan: Kapcsolat; Fred Hoyle: A fekete felhő; Ray Bradbury: Marsbéli krónikák (bár az nem is "igazi" sci-fi).

Sci-fi film: Talán kicsit másképp értelmezem a sci-fi kategóriát mint a többség (a "sci" fontossága miatt). Tehát szerintem pl. a Jurassic Park egy sci-fi a Star Wars viszont nem. Ezeket szem előtt tartva tehát néhány kedvenc: 2001: Űrodüsszeia, Martian, Interstellar, Gattaca, A.I., Deep Impact, Jurassic Park

Sci-fi sorozat: Doctor Who, Star Trek TNG

Sci-fis relikviák: Nekem nincsenek, de amikor a feleségem ledoktorált (érted... doktor) neki vettem egy forgó-villogó-hangoskodó TARDIS-t. Viszont van otthon igazi meteorit és egy boríték, ami megjárta a világűrt 1983-ban a Challenger fedélzetén. Meg egy csomó űrhajóstól (pl. John Glenntől vagy a holdon járt Ed Mitchelltől stb.) dedikált képek. Ezek vajon számítanak? :)

Miért csatlakoztál a Parallaxis csapatához?

Mert nagyon jó arcok és rengeteget lehet tőlük (meg az általuk felvetett témákra való felkészülésből) tanulni.

MŰSORAI
Parallaxis
Parallaxis Reload
Sokolébresztő
White Sam

 

fotó: emTV.hu

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9414219701
süti beállítások módosítása