2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Félmilliárd forintos útra készül kedvenc harvardi professzorunk

Avi Loeb az egyik podcastünkben az utazásról is beszélt nekünk

2023. március 25. - emTV.hu

Várhatóan már nyáron útnak indul az a tudományos expedíció, amely az ismert harvardi fizikus, Avi Loeb vezetésével akarja felkutatni a 2014-ben Pápua Új-Guinea partjai közelében a Csendes-óceánba hullott, csillagközi térből érkezett objektumot – számolt be róla pénteken a The Guardian, amit az MTI szemlézett és ez körbejárta a sajtót, ám a professzor az utazásról már hónapokkal ezelőtt beszélt a Parallaxis Podcastben.

aviloeb_getty.jpg

A professzor hipotézise szerint elképzelhető, hogy egy mesterséges, földönkívüli tárgy darabjai fekszenek a Manus-sziget közelében az óceán fenekén. A tudós az objektum darabjainak felkutatására egy kéthetes, másfél millió dolláros (azaz 538 millió forintos) költségvetésű expedíciót szervez.

"Az első három csillagközi objektum, amely beléptek a Naprendszerbe, nagyon furcsának tűnik. Ebből kettő olyan meteor, amelyeket a tanítványommal Amir Siraj-dzsal fedeztünk fel: az elsőt 2014-ben, a másikat 2017 márciusában, és persze ott van az 'Oumuamua, az objektum, amit a »Földönkívüli« című könyvemben tárgyaltam"

– mondta a professzor a Parallaxis 78. részében (az alábbi videón 22:52-nél) utalva második könyvére, és a bálnás Star Trek filmben látott szondához hasonlító intergalaktikus tárgyra – amelyről egyébként podcastunk két évvel ezelőtt megjelent epizódjában beszélt hosszában. Hozzátette:

"Az első két csillagközi eredetű meteorit úgy tűnik alighanem a vasnál keményebb anyagból állnak, az alapján, hogy hol robbantak fel a légkörben. Nem tudjuk, miféle anyag ez de éppen ezért tervezünk egy expedíciót Pápua Új-Guineába, hogy felkotorva az óceánaljzatot ezen meteorit szilánkjai után kutassunk és kiderítsük, hogy miből áll"

– fogalmazott a professzor, aki 2019-ben állapította meg, hogy az objektum a Naprendszeren kívülről érkezhetett, és most 1,7 kilométer mélységben lehet a tengerfenéken. Egyébként ez volt az első csillagközi térből érkezett meteor, amelyet valaha észleltek.

Megállapították továbbá, hogy a NASA földközeli objektumokról vezetett katalógusában szereplő 272 meteornál keményebb volt ez az óceánba csapódott objektum. Loeb azt mondja, hogy a meteor eredetét 2022 áprilisában az amerikai védelmi minisztérium űrparancsnoksága is megerősítette egy NASÁ-nak küldött dokumentumban. 

"Tettem egy ígéretet a Modern Művészeti Múzeum kurátorának, hogy amennyiben amit találunk, egy mesterséges szerkezet lesz, ami miénknél fejlettebb technológiát képvisel, akkor elviszem, hogy kiállíthassák a múzeumban, hiszen számunkra a modernitást fogja jelképezni, míg annak, aki küldte ez már őstörténelem"

– fogalmazott a harvardi professzor a Parallaxisnak arról, hogy mi lesz a sorsa a vizsgálatot követően a talált leleteknek. A töredékek elemzésével ugyanis megállapítható lenne, hogy az objektum természetes képződmény vagy mesterséges eredetű.

A hajós expedíció legénysége mágnesekkel, kamerákkal és reflektorokkal felszerelt eszközt húz majd az óceán fenekén. A kutatást egy tíz kilométerszer tíz kilométeres területen végzik. Loebék arra számítanak, hogy az objektum acél keménységű volt, és ezért akár több tucatnyi egy centiméternél nagyobb szilánkot is fognak találni.

Loeb nem zárta ki, hogy kudarcot vallanak, de mint fizikusunk, MIklós is hangsúlyozni szokta: a rendkívüli állításokat rendkívüli bizonyítékokkal kell alátámasztani.

Avi Loeb 2021 nyarán számolt be az úgynevezett Galileo Projekt indulásáról, amely többek között az azonosítatlan repülő tárgyak felderítésével foglalkozik. A fizikus szerint, mivel kiderült, hogy nagy számban fordulnak elő Föld-szerű bolygók a galaxisban, "többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak lehetőségét, hogy már előttünk léteztek technológiailag fejlett civilizációk".

A projektben a Princetoni Egyetem, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), az angliai Cambridge-i Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói is részt vesznek. A Galileo Projekt céljai közé tartozik azoknak az objektumoknak a vizsgálata is, amelyek a csillagközi térből "látogatnak el" a Naprendszerünkbe – írja az MTI.

emTV.hu // MTI // címlapfotó: Washington Post / Getty Images

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6118079948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása