2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Avi Loeb és az óceánaljzati "ufóroncs"-keresés

Sokolébresztő #168

2023. október 05. - Sokolébresztő

A Sokolébresztő legfrissebb adásában Avi Loeb professzor vendégeskedett a Harvard Egyetemről, aki nyáron expedíciót vezetett a Csendes-óceánra, hogy begyűjtse az első bizonyítottan Naprendszeren kívüli eredetű meteorhullás apró repeszdarabjait. Mi több, a tengeraljzaton talált kozmikus gömböcskékről még azt sem tartja kizártnak, hogy mesterséges eredetűek. Ufóroncsok az óceán mélyén? Mennyire komoly ez? Mert ha igen, akkor a dolog az Emberiség történetének talán legfontosabb tudományos felfedezése. Ha viszont nem, akkor minek a hírverés?

sokol_ep168-cover.png

csik_patreon.jpg

Avi Loeb visszajáró beszélgetőpartnerem, ugyanis már kétszer is megkérdeztem erről-arról, igaz nem a Sokolébresztő, hanem a Parallaxis Podcast keretében. Először a rejtélyes 'Oumuamua nevezetű csillagközi objektumról társalogtunk, amely még 2017-ben suhant át a Naprendszeren, eléggé furcsa viselkedést produkálva, s arra indítva Avi barátunkat, hogy felvesse az égitest mesterséges (értsd: intelligens földönkívüli) eredetének lehetőségét. Tavaly egy konszolidáltabb javaslatot vetett föl nekünk, amely az előzőekhez képest akár unalmasnak is tűnhet: az Emberiség tudásának "biztonsági mentéséről" egy holdi adattárolóra.

img_1206.jpg

Most azonban ismét egy meglehetősen provokatív, ám tudománytalannak mégsem nevezhető ötlettel rukkolt elő, s meg is valósította. Miután bebizonyosodott, hogy egy 2014-es, a Csendes-óceán fölött észlelt tűzgömb a pályája alapján szintén Naprendszeren kívüli eredetű kellett hogy legyen, Loeb pénzt és embereket gyűjtött egy enyhén szólva is ambíciózusnak hangzó hajós keresőexpedícióhoz. A cél nem kevesebb volt, mint hogy megtalálják a tűzgömb légköri robbanásából visszamaradt apró, milliméteres méretskálájú meteorit-törmelékeket az óceán mélyén. Tű a szénakazalban? Enyhe kifejezés. Loeb azonban azt állítja: az alig kéthetes keresés során sikerrel jártak, s éppen a becsapódás legvalószínűbb helyén bukkantak olyan apró fémgömbökre, amelyek összetétele rendkívül anomális, a Naprendszerben sehol sem jellemző berillium, lantán és urán-koncentrációkat mutat. Ezek a szferulák vajon csakugyan egy másik csillag környezetének sajátos természetes elemgyakoriságát hordozzák? Esetleg egy nukleáris hajtású idegen űrszonda darabjai volnának? Ezekről a lehetőségekről beszélgettünk Avi Loebbel, majd az adás végén én is elmondtam a véleményem az ügyről. Azt hiszem, eléggé érdekes diskurzus kerekedett mindebből. Hallgassátok, nézzétek szeretettel! (A youtube-verzióban az interjú közben a beszélő fejeink is látszanak.)

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Avi Loeb

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr4718225349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása