2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az élet, a Világmindenség meg minden

Sokolébresztő #167

2023. szeptember 21. - Sokolébresztő

Ezúttal az elmúlt közel egy évben felgyülemlett, emailben érkezett hallgatói kérdések megválaszolásának veselkedünk neki, rendkívül érdekes felvetésekkel a gravitációs hullámoktól az idő irányának problémáján át a távoli jövő földlakóinak küldött üzenetekig.

sokol_ep167_cover.png

csik_patreon.jpg

A Sokolébresztő és a Parallaxis Podcast levelesládáiban szerencsére elég nagy a forgalom, majdnem minden adás után érkezik egy-két megjegyzés, kérdés, amelyeket ezúton is nagyon köszönünk! Ezek gyakran könnyen kezelhető és megválaszolható üzenetek, legtöbbször remek témafelvetéseket tartalmaznak, amelyek aztán előbb-utóbb napirendre is szoktak kerülni. De vannak azok a levelek, amelyekben olyan kérdések szerepelnek, amelyek utánagondolást, utánaolvasást igényelnek, vagy egyszerűen csak egy gondolatmenetet hosszasan kifejtve lehetne rá reagálni. Ezek rendszerint marha jó kérdések is egyben, amelyek tipikusan olyanok, hogy a válasz a levélírón kívül másokat is érdekelhet. Ezeket visszajelölöm olvasatlannak és a válaszkezdeményemet ott hagyom a fejemben "érlelődni", néha akár hosszú hónapokra. Na, pont ilyenek alkotják az eheti rendkívüli "közszolgálati" Sokolébresztő gerincét. A témák ebből fakadó sokszínűsége miatt a válaszaim is sajnos egy kicsit hektikusra, csapongóra sikeredtek, de megtudhatjátok belőlük például azt, hogy taszítana-e a gravitáció, ha megfordítanánk az idő irányát, vagy hogy mi a túró ez az üzenet, ami egy műhold belsejében van elhelyezve, amely 10 millió év múlva fog lezuhanni a Földre.

saganplaque_lg.jpg

Boncolgatjuk még továbbá annak a problémáját, hogy mit mond a Drake-formula az olyan okos földönkívüli élőlényekről, akik nem tudják magukat kifejezni mert nincsenek meg ehhez a biológiai adottságaik, miközben amúgy a kozmosz legintelligensebb lényei. Sőt, még az is szóba kerül, hogy miképp vélekednek az egyházak E.T. és barátai létezéséről. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: NASA 

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8318217851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása