2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Földönkívüli civilizációk keresése (Almár Iván)

Sokolébresztő #173

2023. december 14. - Sokolébresztő

Témáink ezúttal a SETI-nek, vagyis a földönkívüli intelligencia keresésének története és trendjei. Erről Almár Iván csillagász-űrkutatóval beszélgetünk, aki szinte a kezdetektől "testközelből" átélte, sőt alakította a SETI fejlődését.

sokol_ep173_cover.png

csik_patreon.jpg

Almár Iván ismeretterjesztő-tanító munkássága generációk számára jelentett és jelent inspirációt, és vagyunk jópáran, akik a rendszeres televíziós-rádiós megszólalásai, előadásai, könyvei, na meg persze az általa kezdeményezett ifjúsági űrtábor nélkül aligha foglalkoznánk űrkutatással, csillagászattal, természettudománnyal. 

Ám sok tudományos, tudományszervezői és ismeretterjesztői eredménye és érdeme közül nekem személyesen a legérdekesebb és legizgalmasabb a SETI-hez való hozzájárulása. A földönkívüli civilizációk utáni kutatás ugyanis az Emberiség egyik legfontosabb kérdésére kíván a választ kapni, idegen technikai civilizációk rádiójeleit és egyéb nyomait keresve az Univerzumban. Megpróbálja megtalálni a "tűt a kozmikus szénakazalban", ahol ráadásul azt sem tudhatjuk, hogy létezik-e a tű egyáltalán.

almar_konyvek.jpg

Almár Iván szinte a kezdetektől fogva tevékenyen részt vett a kutatásban és az azzal kapcsolatos nemzetközi együttgondolkozdásban, személyesen ismerte az úttörő Frank Drake-et, együtt dolgozott Jill Tarterrel és a terület többi híres alakjával, munkásságát rangos kitüntetésekkel, díjakkal ismerték el. S mint ilyen, nyilván az átlagos földlakóknál jobban várja, hogy minél hamarabb megtaláljuk azt a tűt. Mégis, szinte sztoikus nyugalommal nyugtázza a beszélgetésben, hogy az eddigi hosszú életének nagyobb részén végigvonuló, immár hat évtizede zajló keresés mindeddig nem hozott ilyen értelemben pozitív eredményt. De miért is kellett volna? A szénakazal elképzelhetetlenül hatalmas.

Mindenesetre már a "csend" tényéből is következtethetünk erre-arra, például kizárhatjuk, hogy a kazal telis-tele lenne nagy tűkkel, vagyis hogy közvetlen kozmikus környezetünkben szuperfejlett technológiai civilizációk léteznének, ilyeneket ugyanis már szinte biztosan észre kellett volna vennünk (hacsak nem az a kifejezett céljuk, hogy ne tegyük, de ez már egy másik probléma). A SETI azonban ennek ellenére is egy végtelenül izgalmas, óriási kreativitást, okos, eredeti megközelítések sokaságát igénylő interdiszciplináris tudomány, amely - ahogy ezt Almár Iván legendás könyvének címében is olvashatjuk: szép. Megjegyzés: amint arra kedves törzshallgatónk N.Z. felhívta a figyelmemet, A SETI szépsége legálisan elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban! Olvasgassa aki jót akar, a benne található gondolatok túlnyomó része máig érvényes, dacára az 1999-es megjelenése óta bekövetkezett elképesztő ütemű "exobolygászati" fejlődésnek. Ez az adás pedig egy nagyon érdekes személyes visszaemlékezés és reflexió e szép tudomány történetére és trendjeire, némi kitekintéssel a jövőbeli lehetőségekre. Hallgasátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Vincze MIiklós / Bing AI // kép: Vincze Miklós

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr2818278205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása