2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Időjárás a vödörben | Parallaxis Labor 2x5

Parallaxis Labor 2x5

2023. november 03. - emTV.hu

Áramlástani kísérletek Vincze Miklós fizikussal a Kármán Laboratóriumból a Parallaxis Univerzumban! Mitől van nehezen előrejelezhető időjárás bolygónkon? Lényegében két egyszerű körülmény összjátéka miatt: egyrészt tartós hőmérséklet-különbség áll fenn a sakvidékek és a trópusok között, másrészt a Föld forog. A hőkontraszt beindítja, a forgás pedig eltéríti az áramlást, mégpedig úgy, hogy bonyolult ciklonok és anticiklonok sokasága alakul ki a mérsékelt égövi légkörben. Mindkét hatás egyszerre modellezhető egy ügyes kísérletben, amely meglepően sokat tanított a kutatóknak a klímaváltozás lehetséges következményeiről is.

labor2x5-cover.png

emTV.hu // Parallaxis Univerzum

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8918225769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása