2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Nagy emberek fiatalkori fényképei

Clinton Kennedy-vel pacsizott, Bill Gates-et letartóztatták

2022. január 22. - emTV.hu

A következő fotókon szereplő emberek többsége a kattintás pillanatában valószínűleg még csak nem is sejthette, hogy később mégis milyen hatása lesz a történelemre – bár bizonyára a környezetük sok esetben érezhette, hogy különböző okokból, de személyük meghatározó alakja lesz egy-egy hosszabb vagy rövidebb ideig tartó korszaknak.

einstein.jpg

A fotón látható tizennégy éves Albert Einstein huszonnyolc évvel később kapott fizikai Nobel-díjat "az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, különös tekintettel a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért".  Ő dolgozta ki a relativitáselméletet és nagymértékben hozzájárult a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez.

jobs.jpeg

Steven Paul Jobs huszonkét évesen társával, Steve Wozniakkal már egy éve megalapította az Apple Computert. A számítástechnika egyik úttörője volt, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben és az egérben. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, a kultikus Macintosh számítógépet, valamint az iPod médialejátszót, az iPhone okostelefont és az iPad táblagépet.

clinton_kenedy.jpeg

A tizenhét éves William Jefferson Clinton, az Amerikai Egyesült államok negyvenkettedik elnöke kezet fog az Amerikai Egyesült államok harmincötödik, éppen hivatalban lévő elnökével. A fotó John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásának évében készült.  Kennedy nevéhez fűződik a Holdra szállás megvalósítása, bár a történelmi pillanatot már nem érhette meg.

gates.jpg

William Henry Gates III egyetemi tanulmányait a Harvardon kezdte meg matematika szakon, itt ismerkedett meg Steve Ballmerrel, a Microsoft egyik későbbi vezérigazgatójával. Tanulmányai nem kötötték le, 1976-ban a halasztás mellett döntött, és később sem szerzett diplomát. Ez a rendőrségi fotó valószínűleg a következő évben készült a huszonkét éves Gates-ről, miután közelekedési szabálysértésért letartóztatták. Cégével olyan széles körben elterjedt szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy a Microsoft Windows.

erzsebet.jpg

Elizabeth Alexandra Mary Windsor, azaz II. Erzsébet brit királynő hatvankilenc éve foglalta el trónját. Tizenhárom éves volt, amikor Anglia belépett a második világháborúba. Tizenhat évesen volt első hivatalos szereplése, amikor meglátogatta azt a gránátos gárdaezredet, melynek előző évben ezredesévé nevezték ki. Valószínűleg ekkor készült ez a fénykép is – de fontos megjegyezni, hogy más információk szerint viszont két évvel később.

ferenc.jpg

A fiatal Jorge Mario Bergoglio, a későbbi Ferenc pápa egy négy napos szlovákiai látogatása előtti hétórás magyarországi villámlátgatásra érkezett 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére, amelyen arra biztatott, hogy Magyarország tárja ki karjait mindenki felé. Ferenc pápa erkölcsi kérdésekben mérsékelten konzervatív álláspontot képvisel, ugyanakkor például azt is kifejezte, hogy minden homoszexuális ember iránt szeretettel és tisztelettel kell viseltetni. Fellép a társadalmi igazságtalanságok ellen, kiáll a szegények és az elesettek mellett közvetetten kritizálva a kormányokat, amelyek nem szentelnek elég figyelmet a társadalom peremén élőkre.

emTV.hu

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr216820662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása