2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Attoszekundumig tartó fények az ánuszvécén ülve

Parallaxis #97

2023. november 14. - Parallaxis Univerzum

Adásunkban dagad a büszkeségtől magyar mellkasunk, miközben honfitársaink tudományos elismerésében osztozunk a díjazottakkal, aztán a humor és a tudomány találkozását kutatjuk az IgNobel-díjakon keresztül. Ismertetjük a legkülönösebb kutatásokat és felfedezéseket, amelyek idén ezen különleges elismerésben részesültek.

parapod_ep97_cover.png

csik_patreon.jpg

A törzshallgatóink megszokhatták, hogy amikor a szokásosnál is elvetemültebb címet adunk az adásnak, mint például olyat, mint ami föntebb olvasható, az bizony nem lehet más, mint a tradicionális évente jelentkező epizód, amelyben az aktuális Nobel- és IgNobel-díjakat beszéljük ki. Volt már rá alkalmunk az elmúlt években, hogy örülhettünk magyar sikereknek az utóbbi kategóriában, vagyis az elsőre megnevettető, majd elgondolkodtató tudományos eredmények terén. Sőt, ami azt illeti, beszélgettünk már igazi magyar IgNobel-díjassal, és nem kevésbé igazi, bár egyáltalán nem magyar Nobel-díjassal is. De egész felnőtt életünkben még nem volt, nem is lehetett mindeddig olyan élményben részünk, mint idén, amikor a Svéd Királyi Akadémia nem is egy, hanem két honfitársunkat díjazta: Karikó Katalin az orvosi, Krausz Ferenc pedig a fizikai Nobel-díjat veheti majd át decemberben Stockholmban. 

Mindezzel, illetve tudományos eredményeikkel, az mRNS-alapú vakcinák megalapozásásával, illetve az elképzelhetetlenül rövid, attoszekundumos fényvillanások létrehozásának nehézségeivel jól tele is volt a sajtó, nagyon helyesen. Persze azért mi is ejtettünk erről is pár ezer szót; sajnos azonban az irodalmi Nobel-díj felkészületlenül ért mindket, hiszen egzaktul végtelenszer több Nádas- illetve Krasznahorkai-művet olvastunk, mint Jon Fosse-regényt. 

Viszont idén alig érte el a média ingerküszöbét az IgNobel, pedig 2023-ban is remek kutatásokat ismert el az Annals of Improbable Research "tudományos vicclap" zsűrije a szokásos, őrült papírrepülődobálós ceremónián. Az ánusz-alapú felhasználófelimserő-rendszertől a köveket nyalogató geológusokon át a bámészkodó emberek viselkedéskutatásáig csodálatos eredmények születtek, amelyekről mi is elmondtuk szabad asszociációinkat, különösen az epizód hosszabb, támogatói változatában. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5018234493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása