2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Legrégebbi emlékeink tudományos szemmel (2019)

Parallaxis Reload #6

2022. augusztus 08. - Parallaxis Univerzum

A "mély történelem" az emberi civilizáció fejlődésének korai, a kőkorszakig visszanyúló szakaszát jelenti, amelyről nem is léteznek egykorú írásos emlékeink. Az évszázadokon, évezredeken keresztül szájhagyomány útján terjedő történeteket rendszerint végül szerencsére leírták. Így ismerhetjük például nagy pontossággal az óhéber teremtéstörténetet, a sumérok Gilgames-eposzát, vagy a görögök Atlantisz-legendáját. 2019-es podcastünkben annak eredtünk nyomába, hogy az ősi történetekben bemutatott hihetetlennek tűnő természeti katasztrófák és csodálatos jelenségek mögött milyen valóságos földtani, fizikai kataklizmák állhatnak.

re_parapod_ep6_cover.png

csik_patreon.jpg

Megbeszéltük Doron Nof oceanográfus elméletét a Vörös-tenger szétnyílásáról, Bill Ryan és Walter Pitman geofizikusok ötletét az Özönvízről, illetve egy friss régészeti eredményt egy komolyabb közel-keleti meteorbecsapódásról, melynek köze lehet a Bibliában Szodoma és Gomora néven szereplő városok elpusztulásához. Végül még mélyebbre ereszkedünk a múlt kútjába és azon spekulálunk, hogy a hopi indiánok mondáiban talán egy tizenháromezer éves aszteroidazápor és klímakatasztrófa homályos emlékei köszönhetnek vissza.

Podcastjeink epizódjai elérhetőek a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, valamint iTunes-on és Spotify-on is! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Pixabay

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3217891971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása