2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Dinoszauruszos trükközés árnyéka vetült az aukcióra

A Christie's kénytelen volt lemondani egy T. rex csontvázának aukcióját

2022. november 25. - emTV.hu

A Christie's kénytelen volt lemondani egy T. rex csontvázának aukcióját, miután kétségek merültek fel a valódiságát illetően – írja tudományos rovatában a The Guardian. A közel másfél tonnás maradvány eladását néhány nappal azelőtt vonták vissza, hogy kalapács alá került volna, mivel egy ismert paleontológus aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy túlságosan hasonlít egy két évvel ezelőtt eladott T. rexéhez.

shen.jpg

A csontváz, becenevén Shen aukciós becsült értéke öt- és tízmilliárd forint között volt. A Montanában kiásott Shen 4.6 méter magas és tizenkét méter hosszú, és a feltételezések szerint egy felnőtt hímről van szó, aki körülbelül hatvanhétmillió évvel ezelőtt élt.

Pete Larson paleontológus, a dél-dakotai Black Hills Institute of Geological Research elnöke aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Shen egyes darabjai feltűnően hasonlítanak Stanre, a Christie's által 2020-ban rekordot jelentő tizenkét- és félmilliárd forintnyi dollárét árverezett másik T. rex csontvázra.

Larson szerint úgy tűnt, mintha Shen – ami kínaiul istenszerűt jelent – meg nem nevezett tulajdonosa a szkeleton hiányzó csontjainak egy részét Stan csontvázának öntvényeivel egészítette volna ki.

"Arra használják Stant, hogy eladjanak egy olyan dinoszauruszt, ami nem Stan. Ez nagyon félrevezető"

– mondta Larson a New York Timesnak, akinek volt is oka a panaszra, hiszen a Black Hills Institute birtokolja a szellemi tulajdonjogokat Stanhez, még a 2020-as eladás után is, és a csontváz festett poliuretán replikákból készült öntvényeit darabonként közel ötvenmillió forintért árulja.

A chicagói Field Museum, a világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma szerint nagyon ritka, hogy teljes dinoszauruszcsontvázakat találnak. A legtöbb kiállított vázon a csontváz kiegészítéséhez csontöntvényeket használnak. A Field Museum becslése szerint egy T. rex háromszáznyolcvan csont található.

Az aukciósház korábban azt mondta, hogy Shen csontjai közül körülbelül nyolcvan eredeti. A Christie's korábban azt írta: "Shen a T. rexet a vezető akadémiai paleontológusok, Dr. David A Burnham, a paleontológia professzora és theropoda-specialista, valamint Dr. John R Nudds, a paleontológia professzora, a Manchesteri Egyetem Föld- és Környezettudományi Tanszékéről kutatta."

emTV.hu // The Guardian // fotó: How Hwee Young / EPA // Shutterstock

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3617985422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása