2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Szereplők és beszélgetőtársak – Gergő

2021. február 22. - emTV.hu

csapat_gergo.jpg

KOVÁCS GERGŐ

tudományos újságíró, geográfus
amatőrcsillagász, a Planetocast szerkesztő-műsorvezetője
a Planetology.hu felelős szerkesztője

Első találkozás: Nehezen tudom datálni, de még iskolás sem lehettem, amikor az Ég és Föld című könyv megismertette velem az égboltot. Akkor már, hála egy Commodore +4 számítógépnek, már tudtam írni-olvasni, méghozzá autodidakt módon. Jöhetett a bolygók, csillagok, csillagképek megismerése, újabb, szintén meghatározó könyvek, illetve csillagtérkép-másolás írásvetítő fóliára. A következő löketet a hazai amatőrcsillagász közösség és az első távcső beszerzése jelentette számomra, melyet több másik is követett. Közben, mint egy változócsillag fénygörbéje, az én életem is hullámzott, de a csillagok világa szinte mindig velem volt valamilyen formában. Később jött egy csillagász-ismeretterjesztő állás, egy geográfus képesítés, később pedig a Planetology.hu felelős szerkesztői beosztása, valamint egy tudományos újságírói titulus.

Kedvenc tudomány: Az égbolt szeretete már gyerekkorom óta végigkíséri az életem, így mondhatom, hogy ez a csillagászat. Ha másodikat kellene mondani, akkor pedig a földrajz, a maga rendszerszemléletével és a töméntelen információval a világunkról. És persze ezek szintézise, a planetológia.

Favoritok: Nehéz kérdés! Hogy kiknek volt impaktjuk rám, talán Buckminster Fullert említhetném meg legelőször, ő gyakorolta rám a legnagyobb hatást, de itt van még Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Tycho de Brahe, Galileo Galilei, a hazaiak közül pedig Ponori Thewrewk Aurél, Hédervári Péter és persze Kulin György.

Hobbik: Legújabb kreatív hobbiként rákaptam a bolygók kisebb-nagyobb gömbökre történő megfestésére. Egyébként időjárás-, évszak és hangulatfüggő: szeretek lakóhelyem határában kerékpározni épp úgy, mint olvasni, számítógépes (általában valami valós idejű stratégiai) játékkal elütni az időm, vagy szökőévente egyszer a vidéki otthonomon kiülni távcsövemmel a csillagos ég alá és gyönyörködni mindenben.

Zene: Elég vegyes felvágott, de én úgy definiálom az ízlésem, hogy minden, ami jó: az Omegától, Metallicától, Autumn Twillighttól és Rammsteintől kezdve Jean-Michel Jarre-n, jazzen és ilyen-olyan „OST” zenéken át egészen a klasszikusokig, Gustav Holst „Planets” szvitjével bezárólag.

Sci-fi: Nagyon sok kedvencem van, de a két legnagyobb Isaac Asimov és Arthur C. Clarke, előbbi az Alapítvány-sorozat, utóbbi legfőképp a zseniális 2001 Űrodüsszeiával (könyvvel és filmmel is) bilincselt le, melyek közt képtelen lennék választani. Kettejükön kívül még két írást említhetnék meg, egyik Lengyel Péter: Ogg második bolygója, másik Jeff Grubb: StarCraft - Tűzkeresztség c. műve.

MŰSORAI
Parallaxis | 4. évad
Planetocast | 1. évad

 

fotó: Kovács Gergő

VISSZA A MŰSORVEZETŐK FŐOLDALÁRA

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6516436064
süti beállítások módosítása