2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Az AIDS-et tagadó áltudományos magazin két főszerkesztője is az AIDS-el kapcsolatos betegségben hunyt el

Ma van az AIDS Elleni Világnap

2022. december 01. - Ádám // emTV.hu

Volt egy brit magazin, a Continuum, amelyet egy azonos nevű aktivista csoport adott ki, amely tagadta a HIV/AIDS létezését.. Az áltudományos tartalmakat előnyben részesítő magazin az AIDS-tagadással, az alternatív gyógyászattal és az LMBTQ+ közösséget érdeklő témákkal foglalkozott. A lap 1992 decemberétől 2001 februárjáig jelent meg, majd megszűnt, mivel a szerkesztők is AIDS-cel összefüggő komplikációk következtében hunytak el. Ma van az AIDS Elleni Világnap.

hiv-g39c7f95c8_1280.jpg

A Continuumot 1992 decemberében Jody Wells (1947. március 12. - 1995. augusztus 26.) alapította Londonban, az Egyesült Királyságban. A magazin 2001-ben szűnt meg, miután az összes szerkesztő AIDS-ben szenvedő klinikai betegségben meghalt, több mint hatmillió forintnyi font adósságot hagyva maguk után. A lap 1998-ban jelent meg utoljára nyomtatásban, majd 2001 februárjában bukkant fel újra az interneten. Akkor kezdetben kéthavonta jelent meg, majd szezonálisan kezdték kiadni.

A magazin saját históriája szerint a Continuum eredetileg hírlevélként indult, amely az érintetteket arra bátorította, hogy képessé tegyék magukat az ellátási és kezelési döntések meghozatalára. Azt az elképzelést népszerűsítették, hogy az AIDS egy összeesküvés, és nincs köze a HIV-hez. A legendárium szerint Wells úgy vélte, hogy az AIDS-től való félelem homofóbián, nem pedig tudományos alapon nyugszik.

A Continuum azt állította, hogy tudományos folyóirat azok számára, akiknek alternatív elméleteik vannak a HIV/AIDS-ről, annak ellenére, hogy nem voltak a téma valódi szakértői, és olyan alternatív terápiákat népszerűsítettek és reklámoztak, mint például a vizeletterápia. Az AIDS-tagadók a mai napig gyakran hivatkoznak az ebben a folyóiratban megjelent cikkekre, mint tudományos információforrásra.

A folyóirat 1996. januári/februári számában 1000 fontot ajánlottak fel annak, aki elsőként talál egy tudományos tanulmányt, amely kimutatja a HIV izolálását, annak ellenére, hogy a HIV vírust 1983-ban az idén februárban elhunyt Luc Montagnier és Françoise Barré-Sinoussi már azonosította (amiért Nobel-díjat is kaptak), Majd 1984-ben Robert Gallo meg is erősítette bizonyítva, hogy egy általuk izolált retrovírus (amelyet HTLV-III-nak neveztek el, abban a hitben, hogy a vírus rokonságban áll a Gallo korábbi munkáiban szereplő leukémiavírusokkal,) okozza az AIDS-et.

Jody Wells alapító és főszerkesztő 1995. augusztus 26-án, 48 éves korában halt meg Pneumocystis tüdőgyulladásban, az AIDS-el összefüggő klinikai betegségben.

Wells halála után Huw Christie Williams volt a főszerkesztő, egészen a 2001. augusztus 17-én, 41 éves korában bekövetkezett haláláig, amit Kaposi-szarkóma okozott, ami szintén az AIDS-el összefüggő klinikai betegség.

emTV.hu // a Wikipedia alapján

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr8516823446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása