2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Magyar gyerekek kérdezték a Mir űrállomás kozmonautáit

1997-ben kapcsolták a Friderikusz Showban az orosz állomást

2022. január 13. - Ádám // emTV.hu

Nemrég mi is megosztottuk a Friderikusz Show azon adásának részletét, melyben a Holdra elsőként lépő Neil Armstrong volt a műsor vendége. Most felkerült a produkció azon adása is, amelyben négy évvel később, 1997-ben egy karácsonyi adás alkalmával kapcsolták élőben az orosz Mir űrállomást.

mir_on_12_june_1998.jpg

Néhány nappal karácsony előtt tehát a Friderikusz Show speciális adásában a stúdióban nézőként jelenlévő gyerekek kérdezhették az éppen Brazília felett repülő Mir, azaz magyarul béke vagy világ űrállomás akkori legénységét, Anatolij Szolovjov és Pavel Vinogradov orosz, valamint David Wolf amerikai űrhajósokat.

A közel 130 ezer tonnás Mir űrállomás 358 kilométer magasan keringett bolygónk körül, a pályasebessége pedig másodpercenként közel nyolc kilométeres volt. Első darabját pedig 1986. február 20-án bocsátották fel Bajkonurból, majd 2001. március 23-án egy irányított manőver során zuhant vissza a Földre és semmisült meg.

emTV.hu // Friderikusz Produkció // fotó: NASA / az STS-91 legénysége

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9116810136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása