2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus univerzum

Nem találta élet nyomait egy marsi kőzet újabb vizsgálata

Egy Földön talált marsi kőzet újabb vizsgálata nem talált bizonyítékot az élet nyomaira

2022. január 17. - emTV

A The Guardian cikke felidézte, hogy az 1980-as években felfedezett, négymilliárd éves marsi meteoritról 1996-ban megjelent, a NASA tudósai által vezetett kutatás szerzői az élet nyomaira utaló jeleket véltek felfedezni a kőzetben. Feltételezésük szerint a kőzetben talált szerves vegyületeket élőlények hagyták hátra. Ezt az állítást más tudósok kétkedve fogadták, és a kutatások az elmúlt évtizedek alatt megcáfolták a feltételezést.

marsimeteor.jpg

Bővebben

Egy fiatal csillagrendszerbe hatoló idegen égitest nyomaira bukkantak a csillagászok

A Naprendszerben is történt már hasonló

A Z Canis Majoris (Z CMa) nevű, születőfélben lévő kettőscsillag közvetlen közelében elrepülő idegen égitest nyomait fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, magyar csillagászok részvételével. A kutatók eredményeit bemutató publikáció csütörtökön jelent meg a Nature Astronomy című szakfolyóiratban – közölte az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel. A kutatásban az ELKH CSFK részéről Ábrahám Péter, Lei Chen és Kóspál Ágnes vettek részt.

20200429alma-atacama-large-millimetersubmillimeter-array.jpg

Bővebben

Magyar gyerekek kérdezték a Mir űrállomás kozmonautáit

1997-ben kapcsolták a Friderikusz Showban az orosz állomást

Nemrég mi is megosztottuk a Friderikusz Show azon adásának részletét, melyben a Holdra elsőként lépő Neil Armstrong volt a műsor vendége. Most felkerült a produkció azon adása is, amelyben négy évvel később, 1997-ben egy karácsonyi adás alkalmával kapcsolták élőben az orosz Mir űrállomást.

mir_on_12_june_1998.jpg

Bővebben

Stressztűrő növényekkel próbálnák az emberi élethez szükséges atmoszférát létrehozni a Marson

Hamarosan a Parallaxis Podcast vendége lesz Dr. Mátyás Bence

Dr. Mátyás Bence 2 millió eurós, közel 750 millió forintos, a Cápák között című RTL-es műsor eddigi történetének legnagyobb befektetési igényével érkezett. A kutató által képviselt vállalkozásnak ahhoz szükséges a befektetés, hogy a Marsra juttasson növényeket és ezáltal idővel megteremthetők lennének a földi élet feltételei.

rtl_capakkozott_genesis.jpg

Bővebben

A nyolcvanas évekbe repít vissza a NatGeo új sorozata

A hatrészes széria executive producere Rob Lowe

A National Geographic új, hatrészes sorozata nosztalgikus időutazásra hív egy legendás, felejthetetlen időszakba, mely kitörölhetetlen nyomot hagyott kollektív emlékezetünkben. Melyek voltak a nyolcvanas évek Amerikájának legikonikusabb pillanatai, játékai, kütyüjei, reklámjai, gyorsételei és ruhadarabjai? Kövesd végig a tízes listát, és közben idézd fel a nyolcvanas évek Amerikájának jellegzetes ízeit, képeit, látványait és zenéit!

commercials_ep103_80stopten_05.jpg

Bővebben

Először figyeltek meg valós időben egy szupernóva-robbanást

Egy vörös szuperóriás robbanással végződő haláltusáját figyelték a csillagászok

Először figyelték meg valós időben egy vörös szuperóriás robbanással végződő haláltusáját csillagászok: a hatalmas csillag gyors önpusztítása végén összeomlott és II-es típusú szupernóvává vált. Két Hawaiin lévő teleszkóp segítségével végezte egy szakértői csoport a fiatal szupernóvákat vizsgáló kutatást (Young Supernova Experiment – YSE). Ennek során megfigyelhették a vörös szuperóriást utolsó százharminc napján, mely a halálos detonációban végződött – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

sun-g7bcb792f7_1920.jpg

Bővebben

Wernher von Braun és a "giga-Skylab"

A Skylab az Apollo-program melléktermékeként jött létre

Amerika első űrállomása, a Skylab az Apollo-program melléktermékeként jött létre. A hatvanas években ugyanis a NASA ráeszmélt, hogy a Wernher von Braun és csapata által tervezett gigantikus Saturn–V rakéta, mely a közel negyvenöt tonnás Apollo-űrhajórendszert volt hivatva a Hold felé vezető pályára állítani, arra is alkalmas, hogy akár százhúsz tonnányi hasznos terhet, például egy lakott űrállomást a Föld körüli pályára juttassanak vele. Ráadásul az is hamar megfogalmazódott a mérnökök fejében, hogy magának a rakétának a fokozatait lehetne mindehhez lakó- és kutatómodullá alakítva felhasználni. 

gigaskylab.jpg

Bővebben

A Holdon járt ember Magyarországon

Neil Armstrong 1993-ban volt a Friderikusz Show vendége

1969. július 20-án az Eagle, azaz a Sas nevű holdkomp két fős személyzete landolt a Nyugalom Tengerén, s talán nincs is e bolygón olyan, aki ne tudná, hogy másnap, 1969. július 21-én az Apollo-11 küldetés során lépett először ember a Hold felszínére Neil Armstrong és Buzz Aldrin személyében. Míg a jelenleg 91 éves Aldrin a mai napig aktív, és láthatóan imád szerepelni, addig Armstrong 2012-ben bekövetkezett haláláig nem tartozott azok közé, akik gyakran adtak interjút. 1993-ban mégis ellátogatott Magyarországra, ahol Friderikusz Sándor vendége volt.

neil_armstrong.jpg

Bővebben

Fertőző betegségektől szenvedtek az ókori Jeruzsálem előkelőségei

Orsóféreg, galandféreg és cérnagiliszta nyomai kerültek elő

Fertőző betegségektől szenvedtek az ókori Jeruzsálem előkelőségei egy első Szentély korabeli illemhely tanúsága szerint – jelentette a Yedioth Ahronoth hírportálja, a ynet kedden, amit az MTI szemlézett. Az első Szentély idejéből, vagyis Jeruzsálem i.e. 1000 körüli elfoglalása és a babiloni fogság (I.e. 586) közötti időből származó luxusbirtok feltárása során kiderült, hogy a város elitje bélparazitákban szenvedett: orsóféreg, galandféreg és cérnagiliszta nyomai kerültek elő a megtalált illemhelyről.

prison-451442_1920.jpg

Bővebben

T-rex tombolás – avagy a lego nemcsak gyerekeknek való

Építésekor amolyan easter eggként a rex szívét egy apró zöld béka adja

Abszolút a Jurassic Park rajongóknak készült, gyűjtői készlet a Lego T-rex (helyesen T. rex) tombolás nevű szettje. Ebben egy körülbelül negyven centiméter magas, nyitható kapu és a filmből ismert, legalább ugyanilyen méretű T. rex, lánykori nevén Roberta található meg benne. De a készlet pikantériáját a fanservice adja. Roberta összeépítésekor a rex szívét egy apró, zöld béka adja, amolyan easter eggként, jelképezve ezzel a béka DNS-t.

269924282_452073456509058_5874139006003667469_n.jpg

Bővebben
süti beállítások módosítása