2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Mikor jobb gyereknek lenni?

Retrozabálók #5

2024. április 12. - Parallaxis Retroverzum

Elmerengtünk azon, hogy a milleniumi avagy az alfa generáció gyermekkora kívánatosabb-e számunkra, ám a beszélgetés gyorsan az iskolai életre és elményekre, illetve az oktatás mai és akkori minőségére terelődött. De mit csináltunk mi, amikor még nem nyomasztottak minket a felnőtt dolgok, és nem uralta életünket a modern technológia. Felnőttéválásunk a kilencvenes években gyökredzik, így hát a Retrozabálók aktuális részében erről beszélgettünk.

retrozabalok_ep5_cover.png

Bővebben

A kiscsirke meglátja a lábát

Parallaxis #106

Ezúttal belevetítünk a múltba, ahol az idő és emlékek összefonódása csak további kérdéseket vet fel. Az aktuális témának fókuszában egy rejtélyes thriller, melyben a múlt újraéled, és a jövőt formálja: a Denzel Washington főszereplésével készült Déjà Vu (2006) című mozi az aktuális Parallaxis Podcast témája.

parapod_ep106_cover.png

Bővebben

In memoriam: Tom Stafford

Sokolébresztő #181

A legfrissebb Sokolébresztő témája az alig két hete elhunyt legendás űrhajós élete, aki a világ leggyorsabb embere lett, s a Holdra szállás főpróbálója, az első és utolsó szovjet-amerikai űrrandevú egyik parancsnoka, a feledhetetlen Thomas P. Stafford. Stafford egy álmos oklahomai kisvárosban látta meg a napvilágot 1930 szeptemberében, s kilencvenhárom évesen hunyt el 2024. március 18-án. Hosszú és tartalmas életet élt, de már a hatvanas években is elmondhatta magáról, hogy többet látott a világból, mint amennyit a földlakók hatalmas többsége valaha is fog.  

sokol_ep181_cover.png

Bővebben

Filozófiai tanmese és húsvéti kamara-sci-fi Jézusról

Parallaxis #105

Mai filmünk egy gondolatébresztő alkotás, mely egy férfi életének sokezer éves utazását meséli el. Állítása szerint soha nem öregszik, ami nem csoda, ha tudjuk, hogy ki az apja. Az intelligens párbeszédek és az emberi természet mélyreható vizsgálata teszi különlegessé ezt a sci-fi drámát, amelyet nem is beszélhetnénk ki jobbkor, mint húsvéti adásunkban. Egyfajta feltámadásnak lehetünk tehát szemtanúi ezúttal, hiszen a Parallaxis Podcast legújabb adásában Az őslakó (2007) című filmet beszéljük ki.

parapod_ep105_cover.png

Bővebben

Ózd a csodák csodája

Lantos utca #4

Beindul a becsületkasszás telefonálás, Laci és Alma összezördülnek, Lenke folyton bezár, Julcsi szállóigét kiállt, Vadászéknál balhé van. Takiék Ózdra mennek rokonnézőbe, Alma marad. Jutka raportra megy Terike és a Szózat miatt, Julcsi és Juli vásárolnak. Deziré bepróbálkozna egy kis Almaharapásba, de ahhoz először jó helyre kéne parkolni. Feriék osztanak-szoroznak, a becsületkasszás telefont valakik lenyúlják tokkal-vonóval. Vadászéknál kirobban a balhé, az első emeletiek rendet tesznek és eljött az évzáró is. A negyedik résszel folytatódik műsorunk a Gazdagréti lakótelepről, melyben "Korda Gyuri bácsi" is tiszteletét teszi.

szomszedok_ep4_cover.png

Bővebben

Holdra szálló automaták a hatvanas évekből

Sokolébresztő #180

Témánk ezúttal a hatvanas évek szovjet és amerikai holdszondái, amelyek először hajtottak végre sima leszállásokat egy másik égitesten. Hogyan sikerülhetett mindez a korabeli technológiával, ha láthatóan manapság sem kis problémát okoz a világ űrmérnökeinek az automatikus landolás a Holdon?

sokol_ep180_cover.png

Bővebben

Misztikus mágia és pszichés manipuláció

Screamcast #2

A Démonok között trilógia egyszerre kínál rémisztő és humorral átszőtt utazást a paranormális világ mélységeibe. A Warren házaspár nemcsak az átlagos házasság nehézségeivel küzd, hanem a túlvilági entitásokkal is, mindeközben pedig megőrzik sajátos humorukat. Az első részben a szellemes pár elmerül a egy átokban, másodikban az angliai kísértethistóriák új dimenzióba kerülnek, a harmadikban pedig nem csak a szellemekkel, hanem a jogrendszerrel is szembe kell nézniük.

screamcast_ep2_cover.png

Bővebben

Inkább Villeneuve Dűnéje mint Herberté

Parallaxis Extra #3

A Dűne világa olyan, mint egy gigantikus homokozó, ahol a fűszer a legmenőbb cucc. Az emberek pedig úgy játszanak ebben, hogy csak egy óriási politikai gyerekzsivaj hallatszódik, és mindenki azért küzd, hogy kié legyen a legtöbb homokvár. Közben pedig próbálják elkerülni, hogy homok menjen a cipőjükbe. A Dűne hónap záródarabjaként megnéztük a most megjelent második részt is.

extra_ep3_cover.png

Bővebben

Obamacare az Escobar agyából rebootolt űrabroncson

Parallaxis #104

Aktuális adásunkban egy jövőbeli társadalomkritikus sci-fi kerül terítékre, amelyben a Föld pusztulásának árnyékában két teljesen elkülönült réteg alakult ki: a gazdagok egy hatalmas modern űrállomáson élnek, míg a szegények a Földön tengődnek, küszködve a betegségekkel és a nyomorral. A történet középpontjában Max áll, aki helyzetéből adódóan nem csak magáért, hanem mindenkiért szembeszállni kényszerül a rendszerrel. Az Elysium – Zárt világ (2013) izgalmas akciókkal, lenyűgöző látvánnyal és mély társadalmi üzenettel szolgál, amely arra késztet minket, hogy elgondolkodjunk a jelen társadalmunk problémáiról és az emberiség jövőjéről.

parapod_ep104_cover.png

Bővebben

Picard kapitány kezében egy mopsszal csatába indul

White Sam #23

Ha összemosunk egy pszichedelikus álomot és egy tudományos-fantasztikus könyvet, és mindezt egy bizarr, de zseniális rendező kezeibe adjuk, az eredmény a nyolcvanas évek legmegosztóbb, de egyik legemlékezetesebb filmje lesz. Egy olyan utazás, ami olyan rejtélyes, hogy még fűszerrel sem tudnánk megfejteni... A David Lynch által rendezett, 1984-ben bemutatott Dűne-feldolgozás a White Sam aktuális adásának témája.

whitesam_ep23_cover.png

Bővebben

Nők és az alkotás

Parallaxis: Női dimenziók #1

Az ember ősidőktől fogva késztetést érez az alkotásra. Ma úgy tartjuk, őseinket spirituális célok vezérelték önkifejezésük során. Az elmúlt évezredeken át egészen napjainkig a forma és tartalom ugyan folyamatos változáson esett át, de a motiváció vajon változott? Miért és milyen formában alkotunk ma? Mi lehet az alkotás funkciója? Hiszen ma már nem csak az ember alkot, hanem a gép is. Mi lehet a távoli jövő, ha a mesterséges intelligencia térnyerése egyre több művészeti formát érint?

dimenziok_ep1_cover.png

Bővebben

Mi az idő?

Sokolébresztő #179

Vendégünk Orha Zoltán, témánk pedig igencsak időszerű: maga az Idő. Hogyan alakult ki a tudomány időfogalma, s milyen praktikus problémákkal szembesültek ennek során a tudósok a szökőévek bevezetésétől a relativitáselmélet paradoxonjaiig? S végül: mi ad irányt az időnek? Ilyen kérdésekre keressük a választ.

sokol_ep179_cover.png

Bővebben

A megosztás a törődés

Médiazabálók #13

Egy film a technológiai óriások hatalmáról és az online identitásunk veszélyeiről. Egy film, amely olyan világot mutat be, ahol a lájk és a követés fontosabb, mint az emberi kapcsolatok minősége. A film, ami borzasztóan rossz, de mi megnéztük, hogy nektek már ne kelljen. Egy film arról, hogy a szociális hálózatoknak követői vannak, de az igazi barátoknak csak egy lájkjuk. A Médiazabálók legújabb részében A kör (2017) című filmet beszéltük ki.

mediazabalok_ep13_cover.png

Bővebben
süti beállítások módosítása