2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A Star Trek: Voyager színésze is segít a NASA-nak aszteroidát detektálni

A színész közel 35 éve foglalkozik hobbi-csillagászattal

2021. augusztus 31. - emTV.hu

Tim Russ, aki a Star Trek: Voyager című sci-fi sorozatban alakította a vulkáni Tuvok parancsnok-helyettest, legújabb küldetésén a NASA számára segít aszteroidákat detektálni. Russ és öt másik civil csillagász hozzájárult a Patroclus, egy, a Jupiter körül keringő aszteroida észleléséhez – írja a USA Today.

tuvok_startrekvoy.jpg

Az aszteroida észlelésének célja Russ szerint az, hogy a NASA közelgő, októberi misszióját támogassa, amikor is a Lucy nevű űrszondát indítja az űrbe az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA a honlapjukra feltett közleményében azt írta, hogy a Lucy 12 évig lesz úton, ezalatt nyolc különböző aszteroidát látogat majd meg.

"Ezeket a trójai aszteroidákat a Jupiter pályáján fogták be, valószínűleg a Naprendszer távolabbi részeiből érkeztek, így ritkábbak és érintetlenebbek a kémiai összetételükben rejlő információk szempontjából"

– mondta Russ a USA Today-nek. A NASA szerint ezeket az úgynevezett trójai aszteroidákat "a Nap és legnagyobb bolygója egy gravitációs egyensúlyi kölcsönhatásban stabilizálja. Ezek a primitív égitestek létfontosságú nyomokat rejtenek a Naprendszer történetének megfejtéséhez, és talán még a földi szerves anyagok eredetéhez is".

Russ segített a Patroclus felderítésében az Unistellar eVscope és az eQuinox teleszkóp segítségével, amely egy számítógépes távcső beépített GPS-szel, amely bármely mobiltelefonhoz csatlakoztatható.

"Önműködően megtalálja a csillagmezőt, és kitalálja, hogy hol van. Egyszerűen csak beütöd az objektumot, amit meg akarsz nézni"

– mondja Russ. Tehát csak meg kell adni az aszteroida vagy üstökös pontos koordinátáit, és a teleszkóp tudja, az égbolt melyik részét figyelje meg.

Az Unistellar márkájú távcső a SETI Institute nonprofit kutatószervezettel együttműködve – amelynek küldetése az élet eredetének és természetének kutatása az univerzumban – rendelkezik egy olyan civil csillagászokból álló hálózattal, akik rendszeresen hozzájárulnak űrmegfigyelésekhez. Russ is tagja ennek a hálózatnak, és elmondása szerint egyike volt azoknak, akik kaptak egy e-mailt az Unistellartól, amelyben megkérdezték, hogy hajlandó-e önkéntesként segíteni a Patroclus aszteroida észlelésében.

"Aki ráér, aki felett tiszta az égbolt, és van ideje, az elmegy és megcsinálja. Én elérhető voltam, tiszta volt az égbolt, és jól láttam az objektumot, mert csak bizonyos megfigyelők láthatják, attól függően, hogy éppen hol tartózkodnak"

– mondja Russ. A Patroculus esetében az aszteroida árnyéka nagyon kicsi, és egyenes vonalban halad át, így ha valaki nem a megfelelő útvonalon van, nem fogja megpillantani.

Russ számára a NASA-val való együttműködés nem kötődik a Star Trek sorozatokban és filmekben való szereplésekhez, mindössze véletlen egybeesés, ugyanis a színész közel 35 éve foglalkozik hobbiból csillagászattal.

"A két út valahogy keresztezte egymást, de tény, hogy valóban csinálom, és ez szerencsés véletlen, de belülről indul. Az embernek érdeklődnie kell a téma iránt."

Kezdetben Russ csillagászati munkájának nagy része megfigyelésekből állt. A Los Angeles-i Csillagászati Társaságnak 29 éve tagja, és a Griffith Obszervatóriumban a közönségnek szóló tájékoztató programokban is segédkezik. A Star Trek: Voyager "A jövő vége" című, 1996-ban játszódó duplaepizódjában a hajó kormányosával, Tom Paris-szel el is látogat az obszervatóriumba.

"Amikor a Mars Földközelbe került, vagy egy különleges üstökös, részleges napfogyatkozás, vagy holdfogyatkozás volt, akkor felmentünk, felhoztuk a távcsöveinket, és hagytuk, hogy a nagyközönség bejöjjön és megnézze, és tájékoztatást adtunk arról, hogy mit csinálunk"

– mondja Russ, majd hozzáteszi:

"Rendeznénk eseményeket, amikor valami különleges dolog történik, és egy podcastot is szívesen készítenénk, amely élőben közvetítené. Beülnénk, és beszélnénk arról, hogy mit csinálunk aznap este."

Azt mondja, hogy a NASA küldetéséhez való hozzájárulás azért fontos, mert annak megértése, hogy honnan származunk, mi az eredetünk, intelligens fajként ebben a galaxisban, különleges dolog.

"Az univerzum kiterjedése és léptéke felbecsülhetetlen, és ezt egy távcsőben megfigyelni számomra egyszerűen fenomenális"

– mondja Russ a USA Today-nek adott interjújában.

emTV.hu // USA Today / címlapkép CBS Studios // fotó: Tim Russ

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr6516675488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása