2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

10 éves Sandra Bullock jajveszékelése

Parallaxis #95

2023. október 12. - Parallaxis Univerzum

Ezúttal egy olyan filmet vizsgáltunk tudományos szempontból a Parallaxisban, ami nem hiányozhat műsorunk repertoárjából: napokkal ezelőtt múlt 10 éve, hogy bemutatták a Gravitáció (2013) című filmet, amely a Sandra Bullock által alakított űrhajósnő történetét mutatja be, amikor többször is életveszélyes helyzetbe kerül a világűrben.

parapod_ep95_cover.png

csik_patreon.jpg

Az űrhajózást, űrkutatást szeretők és azzal foglalkozók körében Alfonso Cuarón rendező űrállomástól űrállomásig sodródós allegorikus kalandfilmjének eléggé vegyes a megítélése. Egyfelől kétségtelen, hogy itt-ott példaértékűen pontos és részletgazdag az űreszközök megjelenítése a moziban, amit imádunk. Látszik, hogy a CGI designerek és a díszletesek nagyon rendesen elmélyedtek az ISS, a space shuttle, vagy épp a Szojuz-űrhajó belsejét és külsejét tárgyaló szakirodalomban. Az ISS-en egy évet eltöltő Scott Kelly űrhajós is írta a könyvében, hogy a személyzet többször is megnézte a filmet az űrben, mitöbb, Samantha Cristoforetti, a zseniális, legendás olasz űrhajósnő a repülés közben még a Twitteren is nagyot ment azzal a képével, amelyen az ISS vetítővászna mellett élőben eljátszotta a film egyik ikonikus pillanatát (fölül a vászon Bullockkal, alul a kozmikus valóság Cristoforettivel):  

Másfelől azonban: a filmet gyanútlanul néző, maximum közepesen súlyos esetnek minősülő űrrajongók a mozit nézve azt gondolhatják, hogy a közúti közlekedésen alapuló egyik járműről a másikra átugrálós akciófilmekhez hasonlóan, túlélhető módon át lehet sodródni a Hubble-től az ISS-re, csak jól el kell kapni a megfelelő napelemtáblát vagy antennát, hogy legyen miben megkapaszkodnunk. Hát, ezügyben azért már komoly problémák adódnának a valóságban! Nem elég, hogy a filmben szereplő űreszközök igaziból teljesen eltérő pályamasságokon keringenek a Föld körül, de még keringési síkjaik is nagyon különböznek. Tehát a legtöbb, amiben a valóságban reménykedhetnénk, átsodródva az egyik űrobjektumtól a másikig, egy felfoghatatlanul gyors, másodpercenként több kilométeres relatív sebességű karambol lenne.

De mi van, ha az egész Gravity-filmet egy látomásként vagy álomként kell értelmeznünk? Ha Bullock szerencsés vízbe csapódása, s onnan a szárazföldre kivergődése valójában az élet keletkezésének, vagy a főhős személyes újjászületésnek valamiféle allegóriája? De imígyen kiabálna-e félelmében egy igazi űrhajós, mondjuk Samanta Cristoforetti? Ezekre a fontos kérdésekre is megpróbálunk értelmes részválaszokat keresni a Parallaxis Podcast legújabb epizódjában. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Warner Bros. // képek: NASA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr3018222635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása