2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Holdkő-rákok támadása

Parallaxis #93

2023. szeptember 14. - Parallaxis Univerzum

Ez alkalommal az Apollo-18 című 2011-es horror-sci-fit veszünk elő, amely egy alternatív valóságon keresztül rekonstruálja az Apollo-18 holdi misszióját. A film tehát az égi kísérőnkön történt rejtélyes eseményeket mutatja be, miközben a középpontban álló csapat fokozatosan rájön, hogy nincsenek egyedül.

parapod_ep93_cover.png

csik_patreon.jpg

A NASA utolsó Holdra szálló küldetése mindeddig az 1972 decemberi Apollo-17 volt, igaz? Hát a Gonzalo López-Gallego rendezte amerikai-kanadai horror sci-fi szerint mi sem áll távolabb a valóságtól. Jó két évvel később még egyszer és utoljára beröffentették egy gigantikus Saturn-V rakéta hajtóműveit (persze teljes titokban), hogy a Honvédelmi Minisztérium megbízásából eljuttassanak még két szerencsétlent égi kísérőnkre, de nem is akárhova, hanem a déli pólus közelébe, ahol egyes kráterek mélyén örök sötétség honol, ahol... ÁÁÁÁÁ!

Apollo-18 nevű küldetést amúgy csakugyan terveztek, s az alábbi képen látható urak, Dick Gordon, Vance Brand és Jack Schmitt alkották volna a legénységet. Ezt onnan tudhatjuk, hogy ők voltak az 1971-es Apollo-15 tartalékszemélyzete, s így a NASA rotációs rendszere értelmében a hárommal későbbi küldetés nekik járt volna. A filmben persze nem őket látjuk, hanem kitalált űrhajósokat, akik azonban itt-ott egészen meggyőző, a hetvenes évek űrprogramjának fedélzeti kamerás, 8 mm-es filmszalagra készült "home videóit" jól imitáló felvételeken szembesülnek a döbbenettel: magukat kőnek álcázó emberhúsra éhes remeterákok laknak a Holdon, türelmesen várva az arrajáró hamit ki tudja hánymillió éve.

apollo-15_2.jpg

A rákocskáknak nem kell csalódniuk: előbb a szovjetek egyszemélyes LK-holdkompja szállít nekik finom ennivalót, s csak ezután érkezik a dupla adag amerikai husi. Jár a piros pont amúgy az agyatlan film készítőinek, hogy egy valódi megépült szovjet űreszközt használtak a forgatáson, konkrétan ezt. Az űrfanatikusoknak ilyenkor azért megdobban a szíve.

lk_lander.jpg

De megélhet-e egyáltalán bármi a Hold déli pólusa környékén, mi a helyzet a holdi medveállatkákkal és mit tudunk arról, hogy hogyan falhatja fel az asztronautát a kő? Kiderül a legfrissebb Parallaxis Podcast epizódból, s méginkább annak hosszabb, támogatói változatából. Hallgassátok szeretettel!

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // képek: NASA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr9018209185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása