2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A megváltás sugarai, avagy bebikázni a Napot

Parallaxis #92

2023. augusztus 31. - Parallaxis Univerzum

A Napfény (2007) című film egy rendkívül ambiciózus sci-fi alkotás, amely egy olyan jövőbe visz minket, amikor központi csillagunk haldoklik. Az emberiség utolsó reményként egy küldetés indul a Naphoz, hogy újra életre keltsék azt. A történet nem csak a technológiai csoda és a tudományos kihívások körül forog, hanem bemutatja az emberi lélek és a túlélési ösztön összecsapását is: olyan kérdések merülnek fel, mint az emberi bátorság határai, az önfeláldozás, a kapzsiság és a megváltás. Olyan utazásra hívunk, amely a tudomány és a dráma között egyensúlyozva mutatja be, hogy miként érinti az emberi lélek a kihívásokkal teli küldetés.

parapod_ep92_cover.png

csik_patreon.jpg

Ebben a beszélgetésben felfedeztük a film mélyebb rétegeit, elemző szemmel vizsgáltuk a karakterek pszichológiáját, és megpróbáltuk megérteni, milyen üzeneteket hordoz a napfény sugaraival együtt. Megpróbáljuk továbbá azt is megmagyarázni, hogy minek hatására kezd el aggasztó mértékben elhalványulni mindenki kedvenc G2 színképosztályba tartozó sárga törpecsillaga, a Napocska. Törjük a fejünket, hogy hogyan segíthetne az ismeretlen okokból így rendetlenkedő izzó tűzgömb intenzitásának felcsavarásában egy "mindössze" Manhattan méretű atombomba? Megpróbáljuk felfogni továbbá azt is, hogy miért kering az űrhajó előbb egy jót a Merkúr körül, hogy miért nincs súlytalanság a napmegfigyelő teraszon, meg úgy általában, hogy mi a szerepük a fedélzeten levő embereknek egy olyan küldetésen, amikor az egyetlen feladat az, hogy egy bombát beleküldjenek a Napba, vagyis abba az égitestbe, amelybe Chuck Norris amúgy évente gond nélkül belehajít egy szerencsés gyereket.

sunshine.jpg

Próbáljuk megérteni mindezeket, de rendre kudarcot vallunk. Nem értjük miért ragyog a Cserenkov-sugárzás a vízben tocsogó számítógépteremben, de azt sem, hogy hogyan lehet nem is egy, hanem két, az Emberiség megmentésére indított űrhajót Ikarosz névre keresztelni, vagyis egy tragikus sorsú mitológiai alakról elnevezni, akinek küldetése nem sikeréről híres. Általános értetlenkedésünk ellenére azonban értékeljük a drámát, a feszültségfokozást, az egymást érő villamosdilemma-szituációkat, sőt, egy kicsit még a zombihorror-elemet is, mely a film utolsó harmadában átveszi a sci-fi fölött az uralmat. Hallgassátok szeretettel!  

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép: Intercom // kép: Fox Searchlight Pictures

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr5418202589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása