2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Soha nem létezett a híres piros telefon az ovális irodában

A forró dróton az USA és a Szovjetunió más módon kommunikált

2022. június 20. - Ádám // emTV.hu

Számtalan filmben és sorozatban láttuk már, a köznyelv és popkultúra része az a bizonyos piros telefon, ami a Fehér Ház és a Kreml közötti állandó kapcsolatot volt hivatott fenttartani. Ennek ellenére nincs és nem is volt soha piros telefon, ám volt helyette valami más, valami sokkal izgalmasabb!

jfk.jpeg

Moszkva – Washington Forródrót néven ismert közvetlen kommunikációs vonal volt nyugati szárny és a szovjet kommunista főhadiszállás között. A vonalat 1963-ban, a kubai rakétaválság után hozták létre, hogy John F. Kennedy elnök, Nyikita Hruscsov orosz vezető és tanácsadóik közvetlenül és gyorsan kapcsolatba léphessenek egymással. A megállapodást a kapcsolat létrehozásáról 59 évvel ezelőtt, 1963. június 20-án, azaz e cikk megjelenésének napján írták alá.

A vonal szükségessége az 1962-es válság után merült fel, amikor az Egyesült Államoknak tizenkét órába telt Hruscsov háromezer szavas üzenetének lefordítása, és ez mindkét felet a kommunikáció racionalizálására késztette.

A kommunikációs kapcsolat először távírógépekből állt, majd a nyolcvanas években telefaxra tértek át, 2008-ban pedig biztonságos és villámgyors e-mail kapcsolat lett belőle.

Többen állítják, hogy a közvetlen kommunikáció ötletét ők találták ki, köztük egy harvardi professzor, aki korábban a védelmi minisztériummal dolgozott a nukleáris háborús politikán. A professzor, Thomas Schelling szerint az 1958-as Vörös riadó című könyv (amelyből a Dr. Strangelove című film is készült) adta a kormánytisztviselőknek a közvetlen kapcsolat ötletét – konkrétan a gyors és közvetlen beszélgetések előnyeinek bemutatásával.

A megállapodás aláírása után mindkét fél elkezdett dolgozni a vonal lefektetésének logisztikáján, beleértve a biztonság megőrzésének módjait, például a titkosítást. Az első üzenetet 1963. augusztus 30-án küldték el, számokkal és aposztróffal, hogy biztosítsák a kapcsolat megfelelő működését.

Amerika a következőket küldte: "A gyors barna róka átugrott a lusta kutya hátán 1234567890", ami egy gyakori tesztüzenet, mivel az angol ábécé mind a huszonhat betűjét tartalmazza az angol nyelvű szöveg: The quick brown fox jumped over the lazy dog’s back 1234567890. Hivatalosan akkor használták, amikor bejelentették az oroszok felé John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásának hírét.

Mivel soha nem létezett tényleges piros telefon – vagy egyáltalán telefon –, ez egy érdekes sosemvolt tárgy, ami mégis a popkultúránk részévé vált.

emTV.hu // a wearethemighty.com cikke nyomán // borítókép: DoD photo

csik_patreon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr217860155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása