2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

Magyar égre magyar űrhajóst!

Parallaxis #91

2023. augusztus 17. - Parallaxis Univerzum

Hamarosan ismét magyar űrhajóst küldünk a világűrbe – idén tavasszal mutatták be azt a négy jelöltet, akik esélyesek arra, hogy a HUNOR – Magyar Űrhajós Program keretein belül hamarosan a Nemzetközi Űrállomáson folytasson majd tudományos kísérleteket. Műsorunkban vendégünk volt Dr. Ferencz Orsolya űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos, és megszólaltattuk a Sokolébresztő hétéves szakértőjét, Rakétafüst kollégát is a Parallaxis hetedik évadának első epizódjában!

parapod_ep91_cover.png

csik_patreon.jpg

Az űrtevékenységben jártasabb hallgatóink már megszokhatták a néha rendkívül szellemes, máskor azonban röhejesen erőltetett rövidítéseket, melyekkel különböző kozmikus programjaikat illetik a sajátos lelkületű kutatók. A döbbenetes sort olyan betűszavak ékesítik, mint a JUICE, vagy épp az OSIRIS-ReX, hogy csak a közelmúlt űrszondás híreire tekintsünk. A magyar űrkutatók mindeddig eléggé szolidak maradtak ezekhez képest, de persze ők sem vetik meg az ilyesmit: gondoljunk első műholdacskánkra, a legendás MaSat-1-re (Magyar Satellite). A tradíciót méltóképpen folytatja a HUNOR program, melynek feloldása: Hungarian to Orbit, vagyis magyart a Föld körüli pályára.

_kkm6695.jpg

Ahogy Ferencz Orsolya elmondta, az ötlet 2019-es felmerülésétől kezdve a magyar fél ragaszkodott ahhoz, hogy Farkas Bertalan nyolcnapos utazásával ellentétben a következő űrhajósunk egyhónapnyi időt töltsön a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) fedélzetén, mindenféle, zömmel hazai fejlesztésű kísérletet végezve. Annak idején a Parallaxis blogja az elsők között számolt be erről a konstrukcióról, ami példátlannak tekinthető, ezért is rökönyödtünk meg rajta annyira. Mióta az ISS odafönt kering, eddig ugyanis kétféle űrrepülés-opció létezett. Az űrhajósok vagy féléves, esetleg annál is hosszabb tartózkodásokra repültek föl az állomás alapszemélyzeteinek tagjaként, vagy pedig rövid, 1-2 hetes látogatásokra érkeztek. Ilyen közbülső, hónapnyi hosszúságú küldetéseket látogató-személyzetek egyszerűen mindeddig nem hajtottak végre. Megjegyzendő, hogy a négyszer több fedélzeti idő nem négyszeres, hanem annál többszörös szorzót jelent a program tudományos produktuma szempontjából: elég csak arra gondolnunk, hogy az első napokban az űrhajósok még az aklimatizációval, ne adj' Isten a mozgásbetegséggel vannak elfoglalva. Vagyis egy rövid, egyhetes küldetés ilyen szempontból mindig rizikós, a lehető legalaposabb felkészítés mellet is.

A beszélgetésből azt is megtudhattuk, hogy a tárgyalások a 2019-ben még abszolút monopolhelyzetet élvező (s ezért az árat nyilván tetszőlegesen magasra felsrófoló) Roszkoszmosszal, vagyis az orosz űrügynökséggel kezdődtek meg. Ám amint 2020-ban az Egyesült Államok is majd' egy évtized kihagyás után visszatért a saját emberszállító űrhajóval rendelkező országok elit klubjába (ráadásul egy magáncég, a SpaceX révén), azonnal megkezdődtek az alkudozások a houstoni székhelyű Axiom Space vállalattal is, s végül ők bizonyultak a befutónak. Az általuk szervezett (és értelemszerűen a NASA-val és az ESA-val szoros együttműködésben végrehajtott) ötödik repülés, az Ax-5 fogja szállítani a mi emberünket, legkorábban a jövő év végén. 

spacex-nasa-promo-1590499638707-superjumbo-v2.jpg

De minek kell egyáltalán űrkutatás Magyarországnak, amikor, ahogy gyakran elhangzik, "idelent is van éppen elég bajunk"? Milyen volt Orsolyának az űrkutatás nagyágyúi és szilárd hajtóanyagú kisrakéták között felnőni, s elmenne-e Norbi az ISS-re? Hogyan vélekedik a HUNOR-programról egy hétéves kisfiú, miért nincs a négy űrhajósjelölt között egyetlen nő sem, és melyik helyre ülne be a Millennium Falcon fedélzetén Ferencz Orsolya? Ez mind kiderül évadnyitó epizódunkból. Hallgassátok szeretettel!    

Keresd műsorainkat a Facebookon, Soundcloud- és YouTube-csatornánkon, Apple és Google Podcasts-en, valamint Spotify-on, premier előtt pedig a Patreon oldalunkon! Kattins és válassz platformot!

emTV.hu // Parallaxis // cikk: Vincze Miklós // borítókép, kép: HUNOR, NASA

ban_premierelott.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr7718194243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása