2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban és 2021-ben elismerő oklevélben részesült tudományos és fantasztikus univerzum

A Starbucks pultjához ragasztotta magát a Star Trek színésze

Zefram Cochrane most 82 éves megformálója ma is tettre kész aktivista

2022. május 18. - Ádám // emTV.hu

James Cromwell a hírhedt állatvédő szervezet, a PETA pólójában tűnt fel egy manhattani Starbucksban, majd másodmagával egy extrém erős ragasztóval a pulthoz ragasztotta a tenyerét, ezzel kívánt tiltakozni az ellen, hogy a népszerű kávéhálózat drágábban értékesíti a vegán tejet – számolt be róla nemrégiben az IGN.

cromwell_cochrane.jpg

Bővebben

Először sikerült növényt termeszteni holdi talajon

A kutatók maguk is meglepődtek, hogy a kísérlet sikerült

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán. A kísérletben arra kerestek választ, hogy a Holdról származó durva por alkalmas-e növénytermesztésre, és a későbbi Hold-expedíciók űrhajósai tudnak-e majd élelmet termeszteni maguknak.

holdpor.jpg

Bővebben

Leánykérés a sztratoszférában

34 ezer méterre reptették az eljegyzési gyűrűt

Újabb sikeres felbocsátáson van túl az UPRA (Universal Platform for Robotics and Aerospace) csoport! Ráadásul egy nagyon különleges hasznos teher is helyet kapott a modulon, egy eljegyzési gyűrű! Egybekelni készül ugyanis a csapat két tagja, Bodó Zsófia és Góczán Bence, így a csapat ezzel a nem mindennapi magaslégköri utazással lepte meg a párt – illetve a pár hölgy tagjának jegygyűrűjét.

upra_zsofi_bence.jpg

Bővebben

Holdfogyatkozás lesz a jövő héten

Magyarországról csak a jelenség eleje, a részleges fogyatkozás figyelhető meg

Teljes holdfogyatkozás kezdődik hétfőn hajnalban, amely Magyarországról is megfigyelhető lesz napkelte előtt, részleges holdfogyatkozásként a látóhatáron. Mint az MTI által szemlézett Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményében olvasható, május 16-án, egy viszonylag hosszú teljes holdfogyatkozás várható.

astronomy-gd2252d800_1280.jpg

Bővebben

Harmadik alkalommal emelkedik a magasba az Űrbatyu

A sztratoszférába utazik egy virtuális valóság kamera is!

Harmadik alkalommal emelkedik a magasba az Űrbatyu nevű szonda, mely ismét a közeli világűr tartományát vizsgálja majd kamerájával és műszereivel. Az Űrbatyu III szondán a sztratoszférába utazik egy Insta360 One R virtuális valóság kamera, hogy igazán egyedi felvételekkel örökítse meg az izgalmas utazást.

urbatyu3.jpg

Bővebben

Egy óriási hatszög a Szaturnuszon!

Sokolébresztő #130

Amikor a nyolcvanas években a Voyager-űrszondák először repültek el a Szaturnusz közelében úgy, hogy rálássanak annak északi sarkvidékére (a korábbi Pioneer-11 küldetésen erre nem nyílt lehetőség) valami döbbenetest vettek észre: egy teljesen szabályosnak tűnő, a környezetétől színében is markánsan elkülönülő óriási hatszög alakú foltot. A mintázat átmérője a becslések alapján közel 30 000 km-esnek adódott, vagyis a hatszög egyetlen oldala hosszabb, mint a Föld átmérője. Nyilván azonnal felmerült az ötlet, hogy a Polar Hexagon (sarki hatszög) nem más, mint egy földönkívüli civilizáció gigantikus bolygómérnöki alkotása, ám a természet is bővelkedik hatszöges szimmetriájú alakzatokban: gondoljunk a hópelyhekre, a méhkaptárak szerkezetére vagy a badacsonyi bazaltorgonákra. Habár az 1997-ben felbocsátott Cassini orbiter nagyon alaposan feltérképezte azóta a Naprendszer legnagyobb légörvényének bizonyuló hatszöget, máig nincsen egyetértés a kutatók között annak tekintetében, hogy mi is okozza e különleges jelenséget. Kollégáimmal a Kármán-laborban gondoltunk egy nagyot és az ESA pályázatára terveztünk egy űrkísérletet, melyben lekicsinyítve modellezhetjük a Szaturnusz óriási hatszögét. Ehhez ráadásul nem is kell elrepülnünk a Naprendszer hatodik bolygójához, elég "csak" kétszázhatvan kilométerrel a harmadik planéta felszíne fölé emelkedni. Erről a tervről szólt a százharmincadik Sokolébresztő.

sokol_ep130.png

Bővebben

Elnémulhat a Tilos Rádió

A közösségi rádióban hallhatók a Sokolébresztő premier-adásai is

Az elmúlt héten kiderült, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem újítja meg a Tilos Rádiót üzemeltető alapítvány szeptemberben lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége a törvényi rendelkezéseknek megfelelően kizárt – írja a Media1. Ez röviden azt jelenti, hogy a nyár végén nagy bizonyossággal elnémul az eddig a fővárosban 90,3 MHz-en fogható közösségi rádió, ahol a Parallaxis Univerzum Sokolébresztő című műsorának premier-adásai is hallhatók.

audio-g2d917071c_1280.jpg

Bővebben

Jézus vajon ma szelfizne?

Parallaxis #65

A nagypénteken, s egyúttal pészach első estéjén megjelenő új Parallaxis podcast témájául egy eléggé rázós kérdéskört választottunk: a vallások és a természettudományos világkép összeegyeztethetőségét, vagy annak hiányát. Van-e itt egyáltalán bármi baj? Nyilván vallása és természettudománya válogatja! Ha volna például egy olyan vallás (és ki tudja, nem létezik-e ilyen a világ többtízezer különböző kultusza közül), amely dogmaként hirdetné, hogy a Föld banán alakú, s követői tapasztalati tényként szembesülnének azzal, hogy ez nem tűnik igaznak, többféle dolgot tehetnének, hogy elkerüljék azt a valamit, amit a pszichológusok kognitív disszonanciának szoktak nevezni. Egyfelől azt is mondhatnák, hogy lám-lám, a szentnek vélt alapigazság valójában hazugság, s ezzel az egész vallást elhagynák annak minden értékes és potenciálisan valódi igazságokon alapuló részével együtt. Vagy felvehetnének egy kimagyarázkodóbb attitűdöt, amely szerint a dogmák közül csak egyik-másik értendő szó szerint, ám a banán-Földre vonatkozók inkább metaforikusak, vagy épp későbbi betoldások az amúgy korrekt szövegbe, esetleg emberi tévedésből eredő félrefordítások. Ez végső soron a nekik tetsző vallási tételek ilyen-olyan okokból történő kiválogatását, s a nem szimpatikusak felülbírálását jelenti. Milyen válaszokat adnak a Parallaxisos arcok, amikor (habár nem Banánföld-hívők) ilyen kérdésekkel szembesülnek? Ezeken a dilemmákon is pörögtünk a legújabb adásunkban.

parapod_ep65.png

Bővebben
süti beállítások módosítása