2019-ben a Juhari Zsuzsanna-díj különdíjában, 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban oklevéllel jutalmazott tudományos és fantasztikus podcast multiverzum

A Hubble, egy újszülött csillag, és az ébredő Erő

2021. május 09. - Ádám // emTV.hu

Éppen a Star Wars: Az ébredő Erő bemutatójának idején lőtte ezt a fotót a Hubble űrtávcső erről a kozmikus, kettős pengéjű fénykardról, erről a fantasztikusan gyönyörű, úgynevezett HH24 Herbig-Haro jetről. A kép középpontját egy sötét, jedi-szerű porköpeny takar el, miközben egy újszülött csillag ikersugarakat lő ki az űrbe, melyről az idei május 4-i Star Wars ünnep apropóján emlékezett meg az amerikai űrhivatal.

hh24.jpg

"A tudományos-fantasztikus irodalom ihletet jelent a kutatók és mérnökök generációi számára, és ez alól a Star Wars sem kivétel.

A valódi tudomány motivációs erejének nincs erősebb oka, mint azok a felfedezések, amelyek a Hubble űrtávcsőből származnak, mivel az az univerzum rejtelmeit tárja fel"

– mondta John Grunsfeld, űrhajós, a NASA Tudományos Missziók Igazgatóságának munkatársa.

Ez az égi fénykard nem egy messzi-messzi galaxisban található, hanem otthonunkban, a Tejútrendszerben, az Orion B molekuláris felhőkomplexum néven ismert új csillagok turbulens szülőföldjén, 1350 fényévre Földüntől.

Csillagképződéskor a hűvös molekuláris hidrogén felhőt körülvevő anyagok egy része a gravitáció hatására összeomlik, és forgó, lapított korongot képez, amely körülveszi az újszülött csillagot. Ebben a korai szakaszban a protocsillagok Jabba-szerű étvággyal fogyasztják a körülöttük lévő anyagot. A korongból származó gázt a protocsillag magába szívja, a túlhevített anyag egy része viszont kilökődik.

Összességében csak egy maroknyi HH-sugárzást észleltek ebben a régióban látható fényben, és körülbelül ugyanannyit az infravörösben. A Hubble erre a képre vonatkozó megfigyeléseit infravörös tartományban hajtották végre, amely lehetővé tette a távcső számára, hogy átlásson a gáz- és porfelhőn, és bepillanthasson az újonnan kialakuló csillagokba.

Ezek a fiatal csillagok ideális célpontok a NASA hamarosan működő James Webb űrtávcsővéhez, amely még nagyobb infravörös hullámhossz-tartományban, mélyebben lát majd át az újonnan keletkező csillagokat körülvevő por- és gázfelhőn.

emTV.hu // NASA // ESA

post_fb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://parallaxis.blog.hu/api/trackback/id/tr1216523134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása